piltilbake Vestfjordseilasen 2003

Foto: Bent Svinnung

Årets regattautgave i regi av Bodø seilforening gikk fra Nordskot til Kabelvåg lørdag 28. juni i flott nordøst-trekk

Etter mye om og men bestemte vi oss til slutt for å toppe mannskapet - og konsentrere oss om én båt: Agalaus. Mobiltelefonen gikk varm mens vi krangla om hente- og møteplasser, men etter at skipperen hadde turnert to fylker med bil i løpet av et par komprimerte dager (ditto sjukdom, innbruddsforsøk hjemme i Tromsø mm.) endte vi opp spredt over hele Lofoten. Vi avtalte derfor å møtes på startstreken.

Ariel ble liggende ensom igjen ved kai i Stamsund mens den flysendte lettmatrosen fra Tromsø og jeg haika med en Foto: Bent Svinnung Gravdal-båt over til Nordskot. Kryssingen foregikk for motor i havblikk og strålende sol - med en Stamsundbåt på slep. Mens noen av oss tilbrakte Foto: Bent Svinnung dagen med nesa langt nede i mobilen (måkeskrikene var erstatta av digitale, kvitrende ringelyder i alle varianter) var andre opptatt med å rote i ledningsalaten under dekk på leting etter loggdata. (Kjent? Mao. ønskereprisen fra forrige års Lofoten-tur...) Naturligvis helt resultatløst. Kanskje samme årsak?

Vellyst-faktoren var høy underveis - og det ble jobba mye og iherdig med væskeballansen. Alt mens fjellene rundt Nordskot grodde fram i horisonten, badet i kveldssol. Og etter noen timer på havet Foto: Bent Svinnung kunne vi endelig snirkle oss inn mellom holmer og skjær, hive ut litt jern og posisjonere oss ved siden av Agalaus - hvor skipperen gjorde unna motor-kveldsstellet. Og etter avslutning i lag med Lofotværingene kunne vi kle på oss stikkøyene og få Foto: Bent Svinnung noen fredelige timer på øret før start. (I mot-setning til i fjor - da fallvindene reiv og sleit i flåten hele natta og gjorde det nesten umulig å få en blund på øynene)

Foto: Bent Svinnung

Halv sju var det på'nn igjen. Og i god tid før start klokka åtte hadde vi fått hivd opp duken og sjekka maks Foto: Bent Svinnung høyde. Jevn og fin nordøstlig vind gjorde årets utgave til en ren nytelse seilmessig - ingen vindstilla ved runding Moholmen fyr, i stedet hadde vi bra trekk helt inn til moloen i Kabelvåg.

Nytt av året var også en innledende trekantbane inne i "bassenget" rett fra start - før vi tok fatt på kryssingen. (Artig variant!) Vi fikk megaåpning og hadde over fire Foto: Bent Svinnung minutter til gode på nærmeste konkurrent da vi avslutta trekanten og la kursen rett mot Foto: Bent Svinnung Kabelvåg. Resten av turen ble tilbrakt mer eller mindre sammenhengende på rekka i småskvalp og moderat sjø - avbrudd av smålirking og justering av fall og skjøter.

Men da seilene gikk i dekket rett før moloen i Kabelvåg var det klart: Det holdt bare til en annenplass i klassen. Vi klarte aldri helt å rive oss helt løs fra Bodø-båten Hebbe Lille, og måtte se dem foran oss på lista. Men skipperen deppa ikke... lenge. I stedet ble det sydlandske Foto: Bent Svinnung tilstander til langt på natt i fullpakka havn (nesten hundre båter deltok med stort og smått - skjønn blanding av St.Hansbål og Tupperware) - etter at seilfolket hadde svømt halvt avsvima rundt i steiksola ut over ettermiddagen - midt oppi årets utgave av Kabelvågdagene. Bedre går det knapt an å få det - på havet.

Så får det heller være at det ikke ble noen Tromsø-seier i år: Tia Maria - som ellers ville vunnet klasse 4 - ble diska etter en klassisk styrbord-babord med Torsvåg, en annen Tromsø-båt. Surt - men om hundre år er kanskje også det glemt... Kanskje.

Se også resultatlista på Bodø seilforenings sider.

piltilbake
© Tekst og bilder: Bent Svinnung