piltilbake

Styrmannsholmen (Steinavær)

Beliggenhet
Steinavær ligger ute i Andfjorden, mellom Andøya og Senja - på høyde med Flakstadvåg

Beskrivelse
kart Steinavær er en samling værutsatte holmer og skjær, tilsynelatende ugjestmilde og rått tilhogde. Med unntak av bukta på Styrmannsholmen. (Se også turbeskrivelsene Nordnorske sommerstreif 2005 og Sand, sel og solformørkelse)

Adkomst
Steinavær ligger såpass utsatt til at et øre eller to på værmeldingen er et must. Du drar da heller neppe ut hit uten av stoppet inngår i en lengre tur. For eksempel runding Senja fra fra nord- eller sørsida. Alternativt kan du bile til Flakstadvåg eller Rødsand og padle ut derfra. Ca. halvannen times padling nordover fra Meløyvær eller vestover fra Senja.

Utsikt/sol/klima
Du får nok av sol på Steinavær - hvis du først får noe av sorten. Døgnet rundt om du kommer sommerstid. Men du kan også risikere å få mye annet av vær. Området er fullt av grunner og skjær - og han løfter og bryter godt hvis han kommer med en kuling.

Landingsforhold
Eneste egna kajakklanding er bukta på Styrmannsholmen. Adkomst gjennom en trang, steinsatt kanal fra nordvestsida, sør for Jektholmen. Innerst i bukta - helt sør - finner du en grei småstein/sandlanding med tang. Og gode teltplasser. Med lettbåt kan du legge til langs murene lenger nord i bukta.

Ankringsforhold/lei
Bukta er både for smal og for grunn for større båter (Les: Dem med kjøl. Sjøl om jeg har vært inne med Contrasten på full flo...) Men rett utafor åpningen, beskyttet av holmer og skjær - finner du et stort utvalg av bolter i fjell - også minner fra fiskeritida i starten av 1900-tallet. Mange av dem er fullt brukanes og gir gode fortøyningsmuligheter enten du tar deg tid til kaffebesøk eller overnatting. Leia går sørvest - nordvest, på nordsida av Kråkøya og Styrmannsholmen og er godt staket og vardet. Men - som sagt - det er tett mellom grunnene her, samt et par større steiner inne i sjølve ankringsområdet. Så les kartet godt.

Telting
Perfekte plasser på sletta bak sand/steinlandingen - men ganske vindutsatt, tross den lille ryggen. Sletta rett på østsida av moloen mot nord - inne blant de små fjellrabbene - gir mye bedre ly mot vinden. Men siden denne delen av bukta er steinsatt med forseggjorte murer, må du bære litt - som kajakkbruker. Lettbåt/småbåt fra seilbåt har kortere adkomst.

Vann
Du bør ta med deg alt du trenger av vann. Det skal finnes en kilde (i følge lokalkjente) - i tillegg er det en del ulike varianter av brønner og regnvannssamlere fra den tida Steinavær var et aktivt fiskevær. Kvaliteten på dette vannet er imidlertid usikker, så hvis du ikke har tenkt å koke det, nyt medbrakt.

Brendsel
Lite rekved å finne. Her blåstes og skylles det meste av. Men en rundtur kan gi nok til et akseptabelt kaffe/kosebål - trafikken her ute er ikke så stor sommerstid, så konkurransen om pinnene bør ikke være voldsom.

Turmuligheter
En rundtur på øya anbefales. Den er ikke stor, men til gjengjeld variert, fra en grønnere innerside - til røff og reinvaska klippe på yttersida.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung