piltilbake

Tranøy (Senja)

Beliggenhet
På sørsida av Senja, i Tranøybotn-kjeften - noen (lange) steinkast vest for Vangsvik.

Beskrivelse
Nydelig, frodig lita øy, full av kulturminner og sandidyller. Noen millimeter fra Paradiset. (Se også turbeskrivelsene Sommerstreif 2009, Sommerstreif 2007, Salig og solbrent rundt Senja og Vestfjordseilasen)

Adkomst
Korteste padleveg er fra Vangsvik og vestover. Men som oftest inngår Tranøy som et MUST-stopp på en lengre runde rundt hele eller deler av Senja. Med seilbåt kommer du som regler nordover forbi Harstad, opp Risøyrenna eller sørover ned Gisundet forbi Finnsnes.

Utsikt/sol/klima
Solbadet nesten hele døgnet midtsommers. Varmt, lunt - og ikke HELT fritt for mygg på en solvarm dag... Fra ankringsbukta på nordsida kan du se inn Tranøybotn mot Senja, men tar du turen over øya er det nydelig utsikt ned Solbergfjorden mot Dyrøya, Andørja og Rolla.

Landingsforhold
Nydelige sandlandinger på vest-sørvest sida. Og kort å bære opp på gressbakken. Perfekt og orgasmisk!

Kai/ankringsforhold
Den beste plassen å legge seg til med seilbåt er inne i Hamnsundet, i ly av Teistholmen. Du kan bare komme deg inn fra nordvestsida, gjennom et til tider veeeldig grunt sund. (Mange er dem som har spist middagen på skeiva her - i påvente av floa) Dybden inne i sundet er til tider knappe to meter - og mindre. Så innseilinga krever litt finnavigering og lav fart. Men når du første er inne er du i paradis. I området nord og øst for kaia er det god dybde.

Stein/leirbunn - og ankeret sitter bra. Det er også mulig å legge seg til ved flytebrygga hvis det er plass. Men det kan til tider være vel fullt rundt den - samtidig som kaia ikke er av ypperste kvalitet. (= retning dårlig...) Derfor hiver de fleste - hvis du er noe mer enn et par og tredve fot og han ikke er komplett havblikk - ut et anker både for- og akterut, og bare trekker seg inntil kaia for å lette ilandstigningen.

Men har du med lettbåt er det aller enkleste bare å slippe ankeret rett øst av kaia, kjøre det fast - og ro i land et landtau på Teistholmen rett nord. Du finner flere store steiner å feste tampen i - og her ligger du som en konge på det aller meste av vær.

Telting
Mange idyller å plukke av her. Bebyggelsen ligger konsentrert på midten av øya og rundt kaia/flytebrygga - men for øvrig er det bare å velge på øverste hylle. Hvis du fortsetter litt østover for kaia og inn i det grunne bassenget som feller tørt på fjære sjø, finner du luksus-"tomter" rett bak rosa rullesteinsfjære. Riktignok en del sau og tråkk, men helt problemfritt. Og beregner du floa, har du kort veg å bære før du står tørt. Bommer du, blir det imidlertid langt å dra på sanda. Du bør ikke rote deg inn hit med mindre du kommer og drar igjen på halvflødd-pluss.

Vann
Hvis du ikke har tenkt å avlegge en visitt på gården (som er hyggelig nok!) bør du ta med deg det du trenger av vann. Dårlig med sig her. Men en tur bort til gården er nesten et must når du først er på disse kanter, så hvorfor ikke bruket vannet som et påskudd?

Brendsel
Lite eller ingen rekved. Baser deg på primus, sjøl om du kanskje kan samle sammen til et kaffebål.

Turmuligheter
En rundtur på øya - inklusive litt kulturelt (den verneverdige kirka og gården som drives som institusjon) hører med. Du finner også en liten museumsutstilling her, og med litt flaks treffer du i åpningstida. Dessuten kan de årlige(?) Tranøydagene et stykke uti august anbefales. - Ellers er mye vakker padling i det grunne sandområdet vest og nordvest for Tranøy, og i hele Tranøybotn for den saks skyld. Dette er en plass å bli glad i.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung