piltilbake

Ryøya

Beliggenhet
Ryøya - eller Lille Ryøya - ligger midt i det trangeste innseilingssundet til Tromsø - mellom Malangen og Sør-Kvaløya.

Beskrivelse
Ryøya er liten, idyllisk og overgrodd - men like fullt intet velegna padlemål. For her rår moskusene. Ca. 20 dyr gresser her ute, og god skilting forteller at du kanskje bør finne deg en annen landingsplass... (Se også turberetningene Sommerstreif 2009 og Sommerstreif 2007.)

Adkomst
Korteste padleveg er noen hundre meter vestover fra fergeleiet på Vikran. Men ellers kan du sette ut hvor som helst her - på Kvaløya eller Malangssida. Men husk strømmen. Han går med gode fem-seks knop på begge sider av øya - med skikkelige virvler når han er på det sterkeste. Med andre ord: Ingen nybegynnerplass.

Utsikt/sol/klima
Ryøya ligger åpent og solfylt til. Men siden sjølve øya ikke er noe turmål, må du nøye deg med å nyte varmen ved flytebrygga eller fra cockpit.

Landingsforhold
Flotte sandlandinger på sørsida av øya. Men - som sagt: Jeg anbefaler dem ikke engang til korte pissepauser. For moskusen streifer over hele øya, og rett som det er kan du få selskap av en mannevond, enorm ullhaug...

Ankringsforhold
Spesielt i bukta på sørsida av Ryøya finner du fin sandbunn og gode ankringsforhold. Men beregn strømmen når du legger deg til - for den går heftig også her. Adkomst fra vest - sjøl om det går an å gå Litjestraumen for små båter. Men går du på grunn her, har du et problem...

Imidlertid finner du også flere fastfortøyninger samt en førsteklasses flytebrygge som nå er lagt ut av Tromsø båtforening. Ved den Foto: Bent Svinnung ligger du som en konge! Kort veg fra byen, tett på sivilisasjonen - men like fullt uforstyrra. Og kan nyte kveldssola, utsikten til øya - og gressende moskus hvis du er heldig.

Turmuligheter
Som sagt: Øya bør kun nytes fra sjøen. Med mindre du har forbindelser og får lov til å bli med røkterne en tur på land.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung