piltilbake

Årøya / Årøyholmen (Lyngen)

Beliggenhet
Årøya (samisk: Vuorri) ligger på østsida av Lyngenhalvøya, kun en kort padletur rett øst for Koppangen.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Årøya, den eneste øya i Lyngenfjorden, var inntil 1. juli 2006 i militær eie - og følgelig forbudt område for sivilister. (Se også turberetningen Pinglefri Pinsepadling)

Adkomst
Du kommer hit med båt, fortrinnsvis fra Koppangen.

Utsikt/sol/klima
Dette er et soleldorado - når han slår til med godvær. Åpent - med utsikt i alle himmelretninger bare du beveger deg LITT opp i terrenget.

Landingsforhold
Nydelig sandlandinger i bukta på nordvest-sida. Men en smule langgrunt hvis du kommer på fjære sjø. Ergo - hvis du er heldig: Kort å bære til gressbakken.

Kai- og ankringsforhold
Foto: Bent Svinnung Den tidligere militærkaia i nordvest-bukta er i god stand. Men det er mange sandbanker på veg inn - så følg godt med på loddet. Leia går rett sør av Bertholmen. Sjølve bukta har sandbunn, 7 meters dybde på det meste - og perfekte ankringsforhold.

Telting
Flotte, plane teltplasser mange steder i bukta. Neset rett fram mellom de to innerste buktene er lite, men har til gjengjeld flere perfekte "tomter".

Vann
I motsetning til østsida av Lyngehalvøya må du ta med deg det du trenger av vann hit. Det renner bekker flere steder, blant annet i den nordligste bukta. Men kvaliteten er litt usikker, siden den kommer fra myr.

Brendsel
Du finner - foreløpig (det endrer seg vel når lokalbefolkninga virkelig kommer igang med å bruke plassen igjen) - nok tørrvirke til kosebålet. Men primusen er alltid god å ha.

Turmuligheter
Årøya er som laga for utforsking. Men vær obs på at det bare er områdene fra bukta og nordover samt ei tynn fjærestripe på vest- og østsida som er åpne for fri ferdsel. Resten av øya er gjort om til Årøya landskapsvernområde med bl. a. hekkeområder for sjøfugl - og med ferdselsrestriksjoner 1. mai – 15. juli. Les hele forskriften her.

Historie
På Årøya finner du mange grunnmurer og rester etter tidligere tiders bebyggelse. Som blant annet omfatter flere århundrer med gårdsbruk, handelssted og poståpneri, tyske festnings-anlegg og - etter krigen - norsk militærnærvær.

Forsvaret kjøpte øya på 1950-tallet, og fram til 1. juli 2006 var det ferdselsforbud for sivilister på hele Årøya. I dag er øya avmilitarisert og overtatt - etter en lengre prosess som engasjerte både på lokal- og på riksplan - av Lyngen kommune.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung