Beliggenhet
Strupen ligger på østsida av Lyngenhalvøya, nord for Koppangen. Du runder bare Koppangsfjellet på veg nordover, så er du der.
Beskrivelse
Åpen, østvendt dal, som det meste på østsida av Lyngen omgitt av høye fjell. Plassen er mye brukt som utgangspunkt for Fjellsportgruppas brekurs. (Se også turberetningen Pinglefri Pinsepadling)
Adkomst
Du kommer hit primært med båt, fortrinnsvis fra Koppangen. Det går også an å gå over Strupbreen, men det blir en forholdsvis seriøs tur over hele massivet.
Utsikt/sol/klima
Strupen ligger åpent, østvendt og solfylt til - på formiddag/dag. Men de høye fjellene både mot sør (Koppangsfjellet) og mot vest/nord (Koppangsbreen, Stortinden, Lenangstindane og Koppangsfjellet) stenger ganske tidlig for ettermiddags/kveldssola. Her nyter du frokostkaffen - og så drar du på tur. Enten opp i fjellet eller ut på havet.
Landingsforhold
Helt grei tang/småsteinlanding. Alt avhengig av hvordan du treffer i forhold til flo og fjære. Kort veg til gressbakken og "parkering" for natt.
Telting
Ubegrenset med nydelige, slette plasser å ta av. Hele dalbunden er flat som en pannkake - dekket av gress og mose. Men sett gjerne teltet opp i ly av bjørkeskogen, siden fallvindene kan herje godt her på vestavær. Men du er på rettsida av værskillet, så sjøl en våt og trist kysthelg kan sprekke opp i flekkvis sol. Absolutt et godt alternativ når værmeldinga ikke er på parti med turlysten.
Vann
Som alle de andre plassene på østsida av Lyngenhalvøya er det også her plenty med vann. I tillegg til utallige bekker, renner det en stor elv tvers over dalbunnen. Du kan padle innover elveleiet hundre meter før du må stoppe.
Brendsel
Ingen drivved, og bare passe mye tørrvirke. Baser deg på primus.
Turmuligheter
Er du bitt av fjellbasillen, er dette plassen. Her er det bare å forsyne seg, sommer som vinter: Tinder opp mot 1600 meter, nydelige breer. Og har du tid til overs, kan du også utforske restene etter Strupens glanstid som "isprodusent" og utskipingshavn. Blant annet finner du biter av jernbanen de brukte.
© Tekst og bilder: Bent Svinnung
|
|
|