piltilbake

Toftefjorden (Rebbenesøya)

Beliggenhet
Toftefjorden ligger på nordøstsida av Rebbenesøya, vis-a-vis Hersøya, rett sørvest for det nordlige utløpet av Vargsundet.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Sjølve Toftefjorden er er grønn, beskytta lunge i bunnen av en kort fjordarm. Mye brukt som uthavn av både fiske- og fritidsbåtflåten. (Se også turbeskrivelsen Pinse-perler (for padle-svin?))

Adkomst
Mest brukte padleveg er fra Mikkelvika. Du krysser over til nordøstsida av Rebbenesøya, padler opp Vargsundets vestligste løp og runder hardt sørvest. Alternativt kan du også ta løs fra Skarsfjorden og følge Skagesundet. Eller ta bil/ferge til Rebbenes og padle rett rundt hjørnet.

Utsikt/sol/klima
Toftefjorden ligger nordvendt. Men ryggene rundt hindrer ikke solgangen særlig, spesielt ikke sommerstid. Ligger du på svai, nærmere holmen - får du plussa på ytterligere soltimer.

Landingsforhold
Stein- og tanglandinger. Rundt husan på nordøstsida finner du båtstøer og enkle kaianlegg, mens resten av bukta er rullesteinsfjære kledd med tang. Greit hvis du kun skal lunsje, mens overnattinger krever litt mer bæring.

Ankringsforhold
Toftefjorden er mye brukt av båtfolket som overnattingsplass. Et godt anker - eventuelt kombinert med landtau til holmen - gjør susen. Godt beskyttet av holmen for det meste av nordavær er dette en behagelig plass å ligge på svai. Men du finner god ankerbunn på både nord- og sørsida av holmen, dybde 8-19 meter.

Telting
Du finner brukbare teltplasser i skogen fra den siste hytta og videre vestover. God, tørr skogsbunn, men du må lete litt etter helt flate tomter.

Vann
Ta med deg det du trenger av vann. Det er et sig ganske langt vest, men jeg kjenner ikke kvaliteten. Er du helt i beit, og det er folk i husan, går det an å spørre...

Brendsel
Baser deg på primus. Lite eller ingen rekved å finne her.

Turmuligheter
Området innbyr til utforsking per bein. Terrenget er lett tilgjengelig og variert. Og en tur langs fjæra i begge retninger hører naturligvis med.

Historie
I bunnen av fjorden står det i dag et monument til minne om tragedien som fant sted her inne 30. mars 1943. Den ble starten på Jan Baalsruds dramatiske flukt gjennom Troms mot svenskegrensen - og slutten på livene til elleve norske kommandosoldater fra Kompani Linge som hadde kommet fra Shetland med fiskeskøyta Brattholm dagen før.

Det er/har vært uklart hva det egentlig målet med raidet var. Flyplassen på Bardufoss er nevnt, en annen versjon er at de skulle bidra til å etablere generell motstandskamp. Men noe gikk alldeles galt. De ble angitt, og ble deretter angrepet av den tyske minesveiperen R-56 innerst inne i Toftefjorden. Den eneste som slapp unna med livet i behold, var den 26 år gamle Oslo-gutten Jan Baalsrud. Resten av styrken ble enten drept på stedet (en - mens to ble hardt skadet og døde kort tid etter i Tromsø) eller torturert og henrettet av Gestapo på tidligere Grønnåsen skytebane i Tromsø. Alle elleve ble gravlagt på skytebaneområdet, hvor Kong Harald avduket et minnemonument 15. oktober 1991.

I likhet med Tromsø-monumenter inneholder også det i Toftefjorden elleve rullesteiner - en for hver av de drepte. Og Stiftelsen Jan Baalsrud har vært en vesentlig pådriver i begge prosjektene.

Vil du vite mer om historia så har du mange kilder å ta av: Både bøker, nettsteder - og filmen Ni liv, basert på romanen We Die Alone av den engelske historikeren og forfatteren David Armine Howarth.

Dessuten, imponerende nok: En særoppgave til 10. klasses pensum skrevet av Sara Aarseth kan være et sjarmeranes sted å starte, sammen med Karlsøy Bygdeboks omtale av tragedien.

Siste litterære tilskudd (så langt jeg vet) til Baalsrud-historia er norsk og kom i 2001: Jan Baalsrud: og de som reddet ham, skrevet av Astrid Karlsen Scott og Tore Haug.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung