piltilbake

Å

Beliggenhet
Ligger på sørøstsida av Moskenesøy, ved utløpet av elva (derav navnet) som renner fra Ågvatnet. Å er endepunktet for riksveg E10.

Beskrivelse
Å er et gammelt, tradisjonelt Lofoten-fiskevær med rorbuer og brygger. Fiskeværsmuseum og verdens eneste tørrfiskmuseum finner du her, i tillegg stor overnattingskapasitet (over 500 senger) fordelt på seks bedrifter. (Både rorbuer, sjøhus, vandrerhjem, leiligheter, rom og camping) Er du interessert i organiserte fisketurer har du mange muligheter. (Se også turbeskrivelsene Bergtatt (under seil) i Lofoten)

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er å ta ferja fra Bodø til Moskenes og padle videre sørover. Alternativt ta bilvegen fatt. Nordfra kommer du rundt Lofotodden eller ned Nappstraumen

Utsikt/sol/klima
Flott og solbadet det meste av døgnet, og fantastisk midnattsol-utsikt fra turiststiene fra parkeringsplassen ved enden av riksvegen og videre sørover.

Landingsforhold
Mye å velge mellom - men også mye steinlandinger.

Kaiforhold/vann/landstrøm/diesel
Litt begrenset med kaiplasser for større båter. Flyebryggene på Å er litt i minste laget og dessuten tett "befolket", så det enkleste er nok å fri til Tørrfiskmuseet - og heller legge ut et anker for å komme unna svartgummien når han fell. Å er ikke (ennå) plassen for vann og dieselfylling - slike fasiliteter finner du nok av i Sørvågen eller Moskenes.

Telting/overnatting
Mange idylliske plasser å telte, spesielt på nesset, sør for gangstiene.

Vann/toilett/dusj
Har ikke sjekket mulighetene skikkelig. Men antallet overnattingssteder skulle tilsi at det går an å finne seg en dusj. Turistsenteret ved parkeringsplassen i enden av vegen (gjennom tunnelen) har toiletter.

Brendsel
Camper du utafor sentrum, er det mulig å finne litt drivved. Men baser deg på primus til alt av matlaging

Turmuligheter
Det er mange flotte spaserturer i området. Sjølve sentrum, inn til Ågvatnet, på kollene bak parkeringsplassen eller på de asfalterte turstiene. Også flotte padleforhold, men kystlinja er røff og ugjestmild nedover mot Lofotodden og kan by på utfordringer hvis har drar seg opp med dårlig vær.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung