piltilbake

Brottøya

Beliggenhet
På sørøstsida av Hadselfjorden, rett ved det nordlige innløpet til Raftsundet.

Beskrivelse
Nydelig, frodig jordbruksøy med masse sandidyller. De mest intime ligger på sørvestsida av øya, rett på innsida av Lamholmen. Sandstrender på begge sider av grunna over til holmen - og en perfekt teltslette bak. (Se også turbeskrivelsen Halvgjort - er velgjort?)

Adkomst
Korteste padleveg over fra Melbu, fra ferjeleiet på Fiskebøl - eller fra Helgenes, med en kort etappe over sundkjeften.

Utsikt/sol/klima
Sørvent, med nydelig sol store deler av døgnet. En sjelden vakker idyll! Fantastisk utsikt ut fjorden mot vest, mot Hadseløya og Vesterålen i nord - og mot en spektakulær fjellheim i sør.

Landingsforhold
Nydelige sandlandinger. Og kort å bære opp på gressbakken. Bedre kan du knapt få det.

Telting
Mega teltplasser over hele sletta! MEN (det er alltid et men...) dette er utmark som blir brukt til beite. Så du kan godt oppleve å få selskap av Dagros på morrakvisten. Men kuene er trygge og fredelige, og med litt gjensidig nysgjerrighet kan det godt komme til å bli et hyggelig møte.

At annet moment du bør ta hensyn til: Det er godt med fallvinder på sørlige vindretninger. En frisk bris - påplusset litt aksellerasjon over fjelltoppene - la North Face'n min padde flat i 2001... før vi fikk flyttet all duken i ly. Under slike forhold kryper du bare litt inn i småkrattet.

Vann
Ikke noe rennende vann her - men det er kort veg bort til den nærmeste gården, og folkene er hyggelige... Så det ordner seg greit hvis du har en kanne.

Brendsel
Lite eller ingen rekved. Baser deg på primus

Turmuligheter
Flotte fotturmuligheter over hele Brottøya. En spasertur langs vegen - forbi kaia og husene på sørsida er et must! Eller en padletur rundt hele øya (er fort gjort) - innom alle idylliske småkroker.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung