piltilbake

Bunesstranda (Moskenesøy)

Beliggenhet
På vestsida av Moskenesøy, tre timers padling sørover fra Ytrevik etter runding Fuglhuk og passering Kvalvika og Horseid.

Beskrivelse
En enorm sandstrand som ligger ved foten av Helvetestind, delvis beskyttet av Ausodden. I motsetning til Horseid et stykke lenger nord består Bunesstranda stort sett av store, finkorna sandsletter som uvilkårlig gir månelandskap-assosiasjoner. (Se også turbeskrivelsen Ydmyk på Yttersia)

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er å kjøre (en snau time med bil fra Svolvær) til yttersia og ta løs fra Ytrevik, alternativt legge turen innom i forbindelse med en lengre ekspedisjon med utgangspunkt i hurtigruteanløp i Stamsund. Med seilbåt legger du kursen rett mot stranda, farvannet vest-øst er ganske rent, og dybden i bassenget rundt 4-8 meter. Men han løfter godt hvis tungsjøen først slår inn, det blir langt å ro for å komme i land hvis han er fjære sjø. Du kan også ta beina fatt for å komme hit. Tar du båt til Bunesfjorden på innersia, er det bare en kort, vestlig spasertur over et lite skar før du er framme.

Utsikt/sol/klima
Bunesstranda ligger nordvestvendt, omgitt av ruvende vegger. Varmt og solbadet på en god sommerdag, forblåst og øde når vestaværet slår inn.

Landingsforhold
Nydelig sandlandinger over hele stranda. Men det er langgrunt! Og - i motsetning til Horseid - er det ingen åpenbar "rømningsveg" hvis han skulle ligge på med tungsjø. Du må nesten surfe tørt - og være kjapp med å trekke etter - for å unngå at han fyller cockpit.

Ankringsforhold
Sandbunn. Skal du overnatte, bør du ha sjekka værmeldinga godt. Nordøsten står rett inn og tungsjøen løfter godt.

Telting/overnatting
Med unntak av dalflankene og moene opp mot Ausnesset (hvor den eneste bygningen befinner seg, ei hytte) er alt sand, finkorna sand. I øyne, nese og munn, mat og telt. Hvis du skal slippe å bære deg ihjel er camping rett på stranda et alternativ. Sanda slipper du uansett ikke unna.

Vann
Du finner en bekk som renner ned den sørlige dalsiden. Kvaliteten er god, og det er sig her sjøl under tørre somre. Men en femliter foran pedalene er alltid godt å ha i beredskap. Det er uansett et stykke å bære.

Brendsel
Lite rekved å finne, så baser deg på primus, sjøl om du sikkert kan samle sammen nok tørrvirke til et kaffebål.

Turmuligheter/klatring
Bunesstranda er verdt en spasertur. Gjerne barbeint, med sand mellom tærne. Turen over til Bunesfjorden og bebyggelsen hører også med hvis du har tid. Flott plass å få en komprimert innføring i forskjellen mellom ytter- og innersie.

Helvetestind har fristet mange bestigere opp gjennom åran. Utforskerne på 70- og 80-tallet kunne fortelle om flotte linjer, men mye flakete og løst. Og fjellet har ikke vært klatret så ofte som utseendet skulle tilsi. Svaene har imidlertid blitt behørig eksponert - i en episode av TVNORGEs 71º nord (2007) som innebar både jumaering og overnatting i veggen i portaledge.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung