piltilbake

Horseid (Moskenesøy)

Beliggenhet
På nordvestsida av Moskenesøy, et par timers padling sørover fra Ytrevik etter runding Fuglhuk og passering Kvalvika.

Beskrivelse
kart En stor, nydelig "vegg-til-vegg" strand som ligger delvis beskyttet bak Horseidmulen. I motsetning til Bunesstranda et stykke lenger sør består Horseid også av store områder med gress- og lyngmark, gammelt slåtteland og rester etter tidligere tiders bosetting. (Hovedsaklig på nordsida) Stranda fortsetter over i en dal som går nord-sør. (Se også turbeskrivelsen Ydmyk på Yttersia)

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er å kjøre (en snau time med bil fra Svolvær) til yttersia og ta løs fra Ytrevik, alternativt legge turen innom i forbindelse med en lengre ekspedisjon med utgangspunkt i hurtigruteanløp i Stamsund. Med seilbåt legger du kursen rett mot stranda, farvannet nord-sør er ganske rent, og dybden i bassenget rundt 8 meter. Du kan også ta beina fatt for å komme hit. Tar du båt til Kjerkfjorden på innersia, får du bare en behagelig, nordlig spasertur over et lite skar, før dalen åpner seg og du får første glimtet av sand.

Utsikt/sol/klima
Horseid ligger nordvendt til - delvis i ly (og skygge) bak Mulen. Skal du campe her, anbefaler jeg lyngmarkene på det nordlige nesset som også delvis beskytter stranda mot tungsjø. Da er også vegen kort for å beundre utsikten mot nord - og få maksimal solgang.

Landingsforhold
Nydelig sandlandinger over hele stranda. Men det er langgrunt! Beste plassen å gå i land er derfor klint inntil det nordlige steinnesset, der bekken renner ut i havet. Her trenger du ikke å bære langt før du har plassert kajakken trygt i lyngen, uansett flo eller fjære.

Ankringsforhold
Sandbunn. Skal du overnatte, bør du ha sjekka værmeldinga godt. Nordøsten står rett inn og følger dalen sørver.

Telting/overnatting
Flotte leirplasser på/rundt nordnesset og østover mot dalsida. Også kort veg til de beste utsiktspunktene og soleplassene.

Vann
Bekken som renner ned dalsida og sikksakker seg over stranda. Ved dalfoten er det fine fylle- og badekulper omgitt av irrgrønn frodighet. Det nærmeste du kommer paradis. Anbefales!

Brendsel
Litt rekved å finne, så baser deg på primus, sjøl om du sikkert kan samle sammen nok tørrvirke til et kaffebål.

Turmuligheter/klatring
Horseid er plassen du utforsker til fots. Både inn og ut dalen, og over moene mot nord. Bare å ta beina fatt og nyte denne yttersia-perlen!

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung