piltilbake

Hamnøy

Beliggenhet
På nordvestsida av Moskenesøy, ved utløpet av Kjerkfjorden. Det meste av bebyggelsen ligger konsentrert på sjølve Hamnøy - med fjellet Festhæltinden som reiser seg bratt på nordsida.

Beskrivelse
Et sjarmerende, lite fiskevær (hyppig fotografert!) med en nydelig, lun havn - derav navnet. Tidligere - før vegen kom - hadde Hamnøy ferjeforbindelse til Reine. Stedet er kjent for sylskarpe fjell, idyllisk bebyggelse, rorbuer, tett og fint havnemiljø - og Krykkje-berg rett ved E10. Totalt har Hamnøy godt over 200 sengeplasser fordelt på fire overnattingssteder - samt Rigmor på Hamnøy mat- og vinhus. Fantastisk mat! (Se også turbeskrivelsen Bergtatt (under seil) i Lofoten)

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er å ta ferja fra Bodø til Moskenes - og padle videre nordover. Alternativt ta bilvegen fatt. Med båt har du mange muligheter - men husk (hvis du kommer med seilbåt) at fri høyde under broa du må passere for å komme inn i vågen er 18 meter.

Utsikt/sol/klima
Når først sola har klar å karre seg forbi Festhæltinden på formiddagen, ligger Hamnøy solbadet det meste av døgnet.

Landingsforhold
Mye å velge mellom - men også mye steinlandinger.

Kaiforhold/vann/landstrøm/diesel
Nok av produksjonskaier å ta av. Men skal du være skikkelig turist, velger du flytebrygga helt innerst i vågen. (Se kartet) Nydelig, solid betongelementkai av topp kvalitet (som i Reine) men langt til betalingskassa. (Det står en på kaia i Reine, men ellers er kommunen neste. Men slapp av hvis du ikke rekker bortom: De finner deg! Postanvisningen kommer i posten seinhøstes hvis du har overnattet - uansett om du har meldt deg eller ikke) Satser og annen info står slått opp på en stolpe midt på kaia. Strøm(?) og vann.

Telting/overnatting
Sjølve Hamnøy er tett bebygget, så du må lete litt for å finne teltplass.

Vann/toilett/dusj
Uten at jeg har sjekket det: Med så mange overnattingssteder burde det være greit å få tilgang til/leie dusj og toilett. Det er kort mellom stedene, så det går fort å sjekke.

Brendsel
Camper du utafor sentrum, er det mulig å finne litt drivved. Men baser deg på primus til alt av matlaging

Turmuligheter
Krykkje-berget anbefales! Men ellers går E10 plagsomt nær gjestebrygga - og i bobilsesongen er neppe asfalt-fottur å anbefale. Gjør heller et streif inn Kjerkfjorden.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung