piltilbake

Lauksund (Brakøya)

Beliggenhet
På nordsida av Brakøya, rett sør for Ulvøya (bare skilt med et smalt sund) ved det sørlige innløpet til Raftsundet.

Beskrivelse
Nydelig, kupert liten øy med mange sandidyller. Men den mest anvendelige stranda er den nedafor huset på Lauksund. Småsteinat, men med flott teltslett. (Se også turbeskrivelsen Halvgjort - er velgjort?)

Adkomst
Korteste padleveg er ned Raftsundet fra Fiskebøl/Melbu eller rett over fra Digermulen. Men dette er et turmål du også når greit fra Svolvær - gjerne med en avstikker inn Trollfjorden som ligger rett nordvest for øya.

Utsikt/sol/klima
Lauksund er nordvendt, med et er nok av sol allikevel - sjøl om kvelden kan bli skyggefull utenom sommersesongen. Flott utsikt i alle himmelretninger, spesielt hvis du tar deg tid til en fottur opp på de bratte kollene midt på Brakøya.

Landingsforhold
Nydelige sandlandinger. Og kort å bære opp på gressbakken.

Telting
Flotte teltplasser på sletta ved huset. Som virket lite brukt, med en status (opparbeiding, benker etc.) som kunne tyde på at det har hatt/har en mer "offentlig" funksjon. Tilbakemelding fra dere avviser imidlertid dette: Det tidligere så viktige handelsstedet er i dag i privat eie, etter at plassen ble fraflyttet i 1982. Kaianlegget med en to etasjes bygning som inneholdt butikk og post ble tatt av stormen i 1992. Foruten handel drev folket her også landbruk. - Det er lite å finne om Laukvik på nett, så er det noen som vet noe mer, mail meg!

Vann
Ikke noe rennende vann her - så du bør basere seg på å ta med deg vann - enten hjemmefra eller påfyll fra bekk med litt mer tilsig enn her.

Brendsel
Lite eller ingen rekved. Baser deg på primus

Turmuligheter
Flotte fotturmuligheter over hele Brakøya, sjøl om det bitvis er både glatt og fuktig. Fantastisk utsikt fra de høyeste kollene! Og en padletur rundt hele øya (veldig fort gjort) - og gjerne også Ulvøya og opp til Trollfjorden - hører med.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung