piltilbake

Nusfjord

Beliggenhet
Nusfjord ligger på sørøstsida av Flakstadøy, Klemt inne mellom spektatulære (klatre)vegger og store og ruvende fjell som Stjerntinden og Storurddalstinden. Og "rett rundt hjørnet" for Nappstraumen.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Nusfjord regnes mer eller mindre som en "nasjonaleiendom": THE Lofoten. De har tatt vare på i overkant av 30 rorbuer, gamle brygger og hus.

I følge rykter står stedet på UNESCOs liste over verneverdige bygningsmiljøer, men det er sterkt overdrevet... for å si det mildt. I høyden har noen i sin tid anbefalt eller lansert Nusfjord, men enn så lenge (2010) består Norges verdensarvsteder-lista av Bryggen i Bergen, Vestnorsk fjordlandskap, Urnes Stavkirke, Bergstaden Røros, Vegaøyan, Struves meridianbue og Helleristningene i Alta.

Den markante trafikkøkningen de siste årene (som delvis skyldes UNESCO-"medlemsskapet") har forvandlet det lille fiskeværet som hadde sin glanstid i nordlandsbåttida rundt 1900 (på det meste hadde stedet over 100 rorbuer) til en til tider eksosstinkende turistmaskin. Hvor det minst brukte tungemålet midt på sommeren er norsk... Dessverre. Men sjøl om det er manko på parkeringsplasser er god plass på havet. Ankomst fra sjøsida anbefales!

I Nusfjord finner du fiskemottak, en gammeldags landhandel, restaurant/kro og overnattingskapasitet til i underkant av 200. Rica-hotellene er inne som drifter - og har også ansvaret for den nye flytebrygga.(Se turbeskrivelsen Bergtatt (under seil) i Lofoten)

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er å ta hurtigruten til Stamsund og padle videre sørvestover, eller ta ferja fra Bodø til Moskenes og padle nordover derfra. Alternativt ta bilvegen fatt. Fra nordsida av Lofoten kommer du enklest til Nusfjord via Nappstraumen eller Sundstraumen.

Utsikt/sol/klima
Nusfjord er en lun, solbadet plass deler av dagen. Men de høye fjellene rundt tar kjapt sola fra deg. Og om vinteren er det mørkt her... kort og godt. Nusfjord ligger også så inneklemt at det ikke er store utsikten du får hvis du ikke beveger deg på yttersida.

Landingsforhold
Mye bratt å velge mellom - det meste steinlandinger.

Kaiforhold/vann/landstrøm/diesel
Havna ligger godt beskyttet inne i fjorden bak Bonesodden. Sjølve vågen er trang og liten, omkranset av brygger - men den gir førsteklasses ly. I 2002-sesongen eksperimenterte Rica med en gjestebrygge av god kvalitet - men med en litt håpløs plassering med henblikk på å få kapasiteten utnyttet. Og vann og strøm er en smule for provisorisk... sett i forhold til prisingen. (En 100-lapp i 2002-sesongen) Men alt ER der, og kommer nok skikkelig på plass etter hvert. En parentes: Midt i havna ligger det et fuglefjell med Krykkje, og de holder ikke nattestengt. Blir det plagsomt, legger du deg bare for anker i bukta litt lenger ut i fjorden.

Telting/overnatting
Mange spektakuære plasser å hive opp teltet på østsida av fjorden, dvs. på motsatt side av bilvegen. Helt klemt oppunder fjellveggen. Vestsida er tett bebygget, så da er vel rorbu et bedre alternativ.

Vann/toilett/dusj
Det var veldig vanskelig (= umulig) å få lånt seg en dusj i høysesongen. Og toilettet (i eget hus) koster penger! (Tar du deg en pils på puben rett over gata har de imidlertid nøkkel... som foreløpig er gratis)

Brendsel
Lite drivved her. Baser deg på primus only

Turmuligheter
Det er mange flotte fjell/vegger i området. Men vegen er som sagt ganske så trafikkert. En tur inn til (sørvestsida, bilvegen går på den andre siden) vannet i bunnen av fjorden hører med, det samme gjør veggene på østsida. Men ellers er det rått og grovhogd her - lite skjærgård å boltre seg i...

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung

Siste: (Gjelder fom. 2005-sesongen)

Så er det endelig slått fast: 18. juni 2005 bekrefter Dagbladet "ryktet" som sto å lese i Dagens Næringsliv 11.mai 2005. At det kunne det bli aktuelt å måtte betale inngangsbillett på mellom 50 og 75 kroner for å se Nusfjord. Det var de nye eierne, en investorgruppe fra Mjøsregionen som fortalte dette til avisa. De kjøpte for to år siden 17.000 mål av Nusfjord, inklusive 50 bygg (deriblant 34 rorbuer, bakeri, smie, trandamperi, røykeri, sagbruk og to nedlagte kraftstasjoner) for cirka ni millioner kroner. Og det var tydeligvis nok for dem...

De skal derfor nå "skape et levende museum og et levende samfunn. Det er det folk skal betale for å besøke", i følge Jan Astor Alm fra Gjøvik, daglig leder og en av aksjonærene i Nusfjord AS. I følge Dagbladet har de til nå brukt 20 millioner på kjøp og opprusting, og skal bruke inngangsbilletten (150 kroner for å kjøre inn i Nusfjord, alternativt 75 kroner hvis du kommer aleine i bil?) til ytterligere opprusting av plassen i form av flere rorbuer, aktiviteter og severdigheter.

Ja, kanskje det omsider blir slutt på de trafikkale problemene i Nusfjord? At det nå igjen blir mulig å finne seg en plass å parkere - for deretter gå seg en tur langs rorburekkene - etter å ha betalt for det? Representantene for lokalbefolkninga som Dagbladet har intervjua, er i alle fall svært så positive. De slipper forøvrig å betale.

Hva jeg synes? I mine termer er Nusfjord et tettsted i Nord-Norge, og sånn sett "offentlig". Jeg trodde faktisk at grensen var nådd da de satte opp gjerde på Nordkapp og begynte å ta betalt per besøkende. Men dette framstøtet er minst like utrolig. Bare ett ord er dekkende: Boikott! Så får vi se hva turistene synes...