piltilbake

Ramberg (Flakstadøy)

Beliggenhet
På nordvestsida av Flakstadøy (og Lofoten), rett rundt hjørnet for nordenden av Selfjorden og turen ned gjennom Sundstraumen.

Beskrivelse
Ramberg ligger nordvestvendt, innrammet av de to moloene og en fantastisk sandstrand med midnattsolutsikt. Administrasjonssenter og handelssenter for Flakstad kommune, og med stor fiskeri- og jordbruksaktivitet. (Se også turbeskrivelsen Forblåst - vel blåst!)

Adkomst
Med kajakk kommer du lettest til Ramberg ved å ta ferga fra Bodø til Moskenes og padle nordover og opp Sundstraumen. Eller du kan ta hurtigruten til Stamsund og padle videre vestover og opp Nappstraumen. Men begge variantene må times godt i forhold til flo/fjære. Her kommer du deg knapt fram hvis du treffer midt i motstraumen. - Alternativt kan du ta bilvegen fatt og sett ut i/ved Ramberg.

Med seilbåt kommer du enten inn nordfra, eller opp Sundstraumen. Farvannet nord for Ramberg er ganske urent og grunt, spesielt hvis du kommer vestfra - så bruk tida når du skal navigere inn. Det er mange stolte seilere som har stått fast i sanda her...

Utsikt/sol/klima
Ramberg ligger åpent og fint til, solbadet det aller meste av døgnet. Og er en fantastisk plass å nyte midnattsola, spesielt på storstranda med en kald pils i hånda.

Landingsforhold
Mye å velge mellom - også mye flott sand.

Kaiforhold/vann/landstrøm/diesel
Moloen på Ramberg er betydelig utbedret de senere årene, og per i dag må dette være den tryggeste havna nord i Lofoten, godt beskyttet under alle vindretninger. Bra med flytebrygger på sørmoloen med industri/fiskeristandard - det er sjelden problemer med å finne plass her i feriesesongen. Ingen betalingskasse i sikte.

Havnebassenget har flere fiskebruk/kaier med tilgang vann (men litt vanskelig å finne folk som kan åpne i fellesferien). Og hvis du ikke har motor av det tørste slaget får du fylt avgiftsfri diesel (på kanner) fra landanlegg innforbi sørmoloen og et par hundre meter nordover. Butikken (ytterligere to hundre meter nordover) står for opplåsing/salg.

Telting/overnatting
Det er nok av idylliske sandlandinger rundt Ramberg. Men er du på leting etter litt mer sivilisasjon, en kultivert kaffekopp med ræva på en stol - eller rett og slett en dusj - er storstranda og campingplassen rett nord for sentrum å foretrekke. Nydelig sandstrand, med campingplassen liggende rett bak. Og kafe.

Vann/toilett/dusj
Du får tilgang til dusj og toilett på campingplassen. Butikk med dagligvarer bare noen hundre meter sørover.

Brendsel
Camper du utafor sentrum, er det (kanskje) mulig å finne litt drivved. Men baser deg på primus til alt av matlaging

Turmuligheter
Det er mange flotte padle/spaserturer i området. Så det er bare å ta beina eller årene fast! Det er også muligheter til å leie båter, kanoer og sykler på stedet, i tillegg til at det drives organiserte båtturer for dem som ikke kommer på egen kjøl.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung