piltilbake

Straumsøya (Moskenesøy)

Beliggenhet
På sørøstsida av Moskenesøy, ved utløpet av Nappstraumen.

Beskrivelse
kart En liten svaberg-oase som skjærer seg inn i den ellers så bratte og steinete innersia av Lofoten. Ytterst sjølve Straumsøya med det meste av bebyggelsen - videre innover små armer og bukter som lukkes (lunt) inne av en fjellrygg mot vest og delvis mot sør. (Se også turbeskrivelsen På tur - retur)

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er med hurtigruten til Stamsund. Deretter padler du vestover i 2-3 timer, avhengig av tempo. Alternativt kan du ta ferja fra Bodø til Moskenes og padle en drøy time østover. Ellers tar det en snau time å kjøre med bil fra Svolvær. Fra sjøsida nordfra kommer du ned Nappstraumen, alternativt Gimsøystraumen.

Utsikt/sol/klima
Straumsøya ligger åpent og fint til, mens buktene innafor blir mer skjermete, og følgelig også litt mer innestengte. Kvelds/midnattsola mister du innerst inne, men turen over til sørsida og panoramautsikten er kort.

Landingsforhold
I den innerste bukta (sirkelen på kartet) finner du perfekt sand/leirelanding, mens du lenger ut er litt mer prisgitt tang og mindre sandflekker. Flotteste stranda er på vestsida av Straumsøya, men her befinner du deg midt i bebyggelsen - så valget faller sannsynligvis på den innerste i stedet.

Ankringsforhold
Fin leire/sandbunn i hele bukta. Du ligger som en konge overalt i bassenget. Alternativt kan du gå helt opp til svaberget med baugen flere steder - blant annet på nesset ved inngangen til den vestligste armen. Setter du et anker bak og landtau foran, er du godt sikra for det meste av værskifter

Telting/overnatting
Sandstranda i bunnen den vestliste armen har fine teltplasser. Ellers finner du brukbare flekker mange steder i området, men sjekk fuktigheten. Det er mange sig her.

kart

Vann
Nok av vann å finne, sjøl på tørre somre. Ved siden av teltplassene innerst i bukta renner det en bekk med førsteklasses drikkevann.

Brendsel
Lite rekved å finne i området. Så baser deg på primus, sjøl om du sikkert kan samle sammen nok tørrvirke til et kaffebål.

Turmuligheter/klatring
Flotte fotturmuligheter i området. Bare å ta beina fatt - og nyte.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung