piltilbake

Sandøya (Laukvikøyan)

Beliggenhet
Sandøya ligger på nordvestsida av Austvågøy, i Sunnlandsfjorden. Rett vest for Vatnfjorden og Kalvsøya.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Sandøya er et lite - som navnet tilsier - sandparadis. Forholdsvis flat, med strender både på nord- og sørsida. Og gode teltplasser for dem som ønsker å tilbringe ei natt i denne grunne labyrinten av holmer og skjær. (Se også turbeskrivelsen Luftig Lofotraid)

Adkomst
Du når Sandøya enklest via bilveg ved å sette ut fra Båtneset i Vatnfjorden (rett innafor på østsida, i ly av Kalvsøya) eller i Laukvika lenger nordøst.

Utsikt/sol/klima
Sandøya ligger åpent og eksponert til, midt i bassenget. Et paradis på en varm sommerdag, mer rufsat når vinterstormene herjer. Men nordsida er godt beskyttet mot tungsjøen av mylderet av holmer og skjær i Laukvikøyan.

Landingsforhold
Perfekte sandlandinger både på sør- og nordsida av Sandøya. Den sørligste er større og mer forblåst - og minner mistenkelig om dansk vestkyst, også med hensyn til vegetasjon. Mens de på nordsida er mindre, frodigere og mer idylliske - hvis du velger å overnatte.

Telting/overnatting
Du finner flotte teltplasser bak strendene på nordsida. På sørsida er det ok teltplasser oppe på skuldra bak stranda (bratt, sandtaklignanes overgang) - men vinden får godt tak på sørlige vinder, så vurder behovet for sandblåsing før du bestemmer campen...

Vann
Ta med deg alt du trenger av vann. Her er det ingen ting å finne.

Brendsel
Lite rekved å finne her inne. Baser deg på primus.

Vernebestemmelser
Sandøya ligger sørvest i Laukvikøyan naturreservat. Formålet med fredningen er å "ivareta et verdifullt kystområde, med det naturlig tilknyttede plante- og dyreliv. Spesiell verdi er knyttet til området som hekkeområde for våtmarksfugl og som overvintringsområde for sjøfugl. Mindre lokaliteter innen området har stor havstrandbotanisk verdi". Ut over "normale" bestemmelser er det ingen begrensninger i ferdsel. Se hele forskriften her.

Turmuligheter
Dette er området å utforske i kajakk. Men husk at det er veldig grunt mellom holmene og skjærene i Laukvikøyan. Mye feller helt tørt på fjære sjø, så du bør ta en kikk på kartet før du beveger deg inn i labyrinten. Det kan fort bli lange omveger for å nå kveldens mål.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung