piltilbake

Gammelhamn (Bjarkøya)

Beliggenhet
Gammelhamn ligger i Nergårdsvika, på østsida av Bjarkøya. Rett ned Nergård, kommunesenteret i Bjarkøy kommune og Bjarkøy kirke.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Gammelhamn Båtforenings flotte anlegg ligger godt skjermet bak moloer. Kun 'drag' fra rutegående trafikk.

Adkomst
Hvis du ikke er på streif i Andfjorden eller Vågsfjorden og dropper innom, så kommer du hit med hurtigbåt fra Harstad til Sandsøya, Bjarkøya og Krøttøya eller ferge - forbindelse fra Stornes nord for Harstad og videre fra Fenes på Grytøya til Sandsøya og Bjarkøya.

Utsikt/sol/klima
Båthavna ligger åpent og solfylt til, med panoramautsikt østover mot Senja. Ganske usjenert, og passe avstand til nærmeste bebyggelse.

Landingsforhold
Fine stein- og tanglandinger i hele bukta. Spesielt på nedsia av naustene. Hvis du kommer seint/skal handle neste morra går det sikkert greit å få satt opp et telt førr anledninga.

Kai/vann/strøm
Farvannet utafor Gammelhamn er rent og pent og god merket. Inne i den private delen av kaianlegget er dybden nede i 1,5 meter, men ute på gjestebrygga bør du ha vann nok under kjølen.

Gammelhamn Båtforenings gjestebrygge består av solide, tradisjonelle treelementer. Strøm: Du finner en automat (bruk 10-kroner) i skapet ved gangvegen, og vann/slange på utsia av porten inn til den lukkete delen av anlegget.

Telting
Rundt sjølve småbåthavna er det kanskje en smule kultivert? Men fortvil ikke: I nærområdet er det masse muligheter. Personlig ville jeg kanskje handla på Bjarkøy og fortsatt forbi fuglefjellet på Helløya, og videre inn i labyrinten av grunner og sandstrender i nærheten Kobbhamn.

Brendsel
Primus only

Turmuligheter/severdigheter
Bjarkøy-, Helløy- og Meløyvær- området er et reinspikka paradis for kajakkpadling. Litt mer utfordrende for seilere pga. masse skjær, grunner og trange passasjer. Ta det rolig og bruk kart og/eller plotter godt.

Vil du ha noe annet enn 'bare' natur har Bjarkøya flere tilbud: Kulturstien 'Fotefar mot nord', Jernbanen, et tysk kystfort, Sør-Troms Zoologiske museum. Sjekk nettsidene til Barkøy kommune hvis du vil vite mer om åpningstider, kart osv.

Fakta/historie
Bjarkøy kommune omfatter øyene mellom Senja i nordøst, Grytøya i sør og Vågsfjorden i øst, dvs. et område som strekker seg 23 km nordover fra kommmunegransa i sør. Sine nåværende grenser fikk Bjarkøy i 1964 da området på Senja og Lemmingvær ble overført til Tranøy kommune. Folketallet i hele kommunen: 482 (2010).

I vikingtiden var Bjarkøya et kjent sentrum i Hålogaland. Her bodde Tore Hund og her startet Bjarmelandsferdene.

Besøk
Første Bjarkøya-besøk for egen del var under en padletur til Steinavær i 2003. Siden har vi sneia innom støtt og stadig. En plass du har lyst til å komme tilbake til.


piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung