piltilbake

Skrolsvik (Sør-Senja)

Beliggenhet
Sørvest på Senja, rett etter passering Senjehesten.

Beskrivelse
Skrolsvik har vært et aktivt fiskevær - blant annet på grunn av det rike kveitefisket ute i Andsfjorden. Foruten kveite ble det også tilvirket saltfisk og klippfisk. Det var stor og variert aktivitet i været mot slutten av 1800-tallet, med butikk, fiskeoppkjøp og fisketilvirking. Mot slutten av 1920-åra slet Skrolsvik tungt - og etter mange opp- og nedganger ut over 1900-tallet ble fiskemottaket avviklet og gammelbutikken nedlagt 1991/92.

Seinere ble anlegget overtatt av Sør-Senja Museum som etablerte Kveitmuseum i brygga. Deretter ble dette - sammen med Senjehesten kystfortmuseum innlemmet i Midt-Troms museum. (Se også museets hjemmeside.)

I dag (2010) har Skrolsvik i underkant av 100 innbyggere, butikk, sommeråpent museum og et aktivt bygdelag.(Se også turbeskrivelsen Senja Rundt 2002)

Adkomst
kart Alt avhengig av hvor du kommer fra: Normal kjøretid fra E6-en og ut er cirka en time.

Utsikt/sol/klima
skrolsvik ligger sørvestvendt, med utsikt mot øyriket i vest: Bjarkøy, Helløya og Meløyvær.

Havne/landingsforhold
Til tross for røff ytterside, har Skrolsvik gode havneforhold. Sjøl om oppdrettsanlegget tar opp en del av plassen, går det som regel greit å legge seg utenpå en av mærene, langs kaia eller ved flytebrygga. Tett og fin atmosfære langs kaiene.

Kommer du med kajakk og skal besøke "sentrum" - er det enkleste å bruke en av flytebryggene. Det er forholdsvis mange kaier og fyllinger - lite sand i umiddelbar nærhet av for eksempel Kveitemuseet.

Vann/toilett
Det går greit å få vann på kaia, litt avhengig av sesong/feriestenging. Venterommet til hurtigbåten har toilett hvis nøden er stor.

Severdigheter
En rundtur i området anbefales. Blant severdighetene: Skrolsvik fort og (forhåpentligvis fremdeles) Gammelbutikken og Kveitemuseet.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung