piltilbake

Hagan (Hinnøya)

Beliggenhet
Hagan ligger nord for Harstad sentrum, på vestsida av Trondenes, innerst i Bergsvågen.

Beskrivelse
kart Båthavna i Hagan ligger godt beskyttet mot med meste av vind og vær og består av flere lange flytebrygger som ligger øst-vest. I tillegg til servicebygg, diesel- og bensinfylling med mer. Men så langt jeg vet ingen rene gjesteplasser her. (Se også turbeskrivelsen Nordnorske sommerstreif)

Adkomst
Hagan når du enklest med bil. Hvis du da ikke er på (en lengre) båttur, og runder inn enten Vågsfjorden eller Toppsundet.

Utsikt/sol/klima
Hagan vestvendt og solfylt til. Men flott utsikt nordover Toppsundet, mot Grytøya og øyriket rundt.

Landingsforhold
Det finnes flere landingsplasser for kajakk i området i og rundt Hagan. Fortrinnsvis innerst i vågen, hvor elva har lagt igjen mye lausmasse - og gradvis bygd opp grunne sandbanker. (Som krever ekstra aktsomhet når du ferdes i noe med kjøl. Se under.)

Kaiforhold
Alle flytebryggene holder høy standard. Men - som sagt: Det er dårlig med gjesteplasser. Imidlertid er Harstad Båtforening velvilligheten sjøl, bare du tar deg tid til å sjekke hvilke plasser som er ledige førr anledninga. På nettsidene deres finner du ansvarlige helt ned på enkeltpir-nivå.

Telting
Du finner sikkert en plass å sette opp teltet - hvis du er i stor nød. Men Hagan er typis pause/fylle/overnattingsplass for småbåtfolket only. Kommer du i kajakk finnes det langt mer innbydende plasser bare en kort padletur unna.

Vann/strøm/diesel
kart Flytebryggene har vann og strøm. Men tilgangen er avhengig av avtale med bryggeansvarlig. Diesel og bensin (landsdelens billigste?) får du innerst inne i vågen, på den liten flytebrygge med ekstra dieselslange.

Men - obs! Skal du fylle må du gå helt inntil den innerste flytebrygga. Elva har bygd en grunne som snart har fylt igjen vågen, og du har bare et par båtlengder å boltre deg på - før du går på grunn med seilbåt. Vær også obs på at bunnfestene til fyllekaia - to solide tau - er strukket nordøstover, mot den innerste flytebrygga. Skal du legge til med seilbåt - og unngå å sette deg fast i bunnfortøyningene - må du legge til på kortsida på nordvestsida.

Brendsel
Baser deg på primus.

Turmuligheter
Området rundt Hagan er vel i overkant urbant til at det er fristende med fottur. Men - for all del - en strekk på beina gjør seg alltid.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung