piltilbake

Kjøpmannsøya (Bergsøyan)

Beliggenhet
Kjøpmannsøya ligger nordvest i klasen med øyer langt ute i Bergsfjorden på vestsida av Senja, mellom Skaland og Hamn.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung En lav, frodig øy som er omtrent delt på midten av en lav gresslette med sandstrender på begge sider. (Se også turbeskrivelsen (Verne) Baluba i Bergsfjorden)

Adkomst
Kjøpmannsøya når du enkelt fra Hamn eller Skaland - eller hvor du måtte ønske å sette ut langs Bergsfjorden. Hvis du da ikke er på veg sør- eller nordover på en lengre padlerunde.

Utsikt/sol/klima
Kjøpmannsøya ligger åpent og luftig til. Perfekt på en varm sommerdag, men også høvelig utsatt når vestaværet slår inn. Ertnøya på nordsida byr imidlertid på noe ly.

Landingsforhold
Nydelige sandlandinger på begge sider av sletta. Har kommer du deg på land uansett vær - du velger bare strand etter vindretningen.

Ankringsforhold/lei
Det er grunner og skjær i hele Bergsøyan-området, hit roter du deg ikke inn med seilbåt med mindre du vet hva du gjør - og har tilgang til gode kart (og plotter). Imidlertid finner du en god akringsplass midt mellom Ertnøya og Kjøpmannsøya. Eneste leia inn er langs sørvestsida av Kjøpmannsøya, for i øst er passasjen stengt av sandgrunner. Du følger bare en smal, 7-9 meter dyp renne inn i et lite basseng. (Se det røde krysset på kartet)

Telting
Perfekte telteplasser på hele sletta mellom sandstrendene. Her kan du bare velge og vrake.

Vann
Du må ta med deg alt du trenger av vann. Her finner du ingenting.

Brendsel
Lite rekved å finne her, så baser deg på primus.

Vernebestemmelser
Bergsøyan er landskapsvernområde med ferdselsforbud. I tiden fra og med 15. april til og med 31. juli er det forbud mot ferdsel på land på vestre del av Ertnøya og på øyene øst og nord for Kjøpmannsøya. Forbudet omfatter følgelig ikke Store og Lille Færøya og Kjøpsmannsøya. Se detaljkartet over verneområdetFylkesmannen i Troms' sider. Se forskriften i sin helhet her.

Turmuligheter
En rundtur i hele Bergsøyan-riket er definitivt et must. Også en fottur kan anbefales. Kjøpmannsøya er ikke stor, men variert. Og utsikten er upåklagelig!

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung