piltilbake

Djupningen (Karlsøyvær)

Beliggenhet
Karlsøyvær er et naturreservat som ligger ute i Karlsøyfjorden, en times padling rett vest av Kjerringøy.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Karlsøyvær er et fantastisk kajakkparadis med en mengde lave øyer, holmer og skjær, trange og grunne sandpassasjer og banker. Skal du unngå å rote deg bort her, kreves det skjerpa kartlesing. (Se også turbeskrivelsene Sommerstreif 2009, Sosialt i Steigen og Solo i sol)

Adkomst
Hvis du kommer bilvegen, kan du ta løs fra Kjerringøy, ca. 40 km kjøretur nordover fra Bodø - inklusive ferge over Misfjorden. Alternativt er du på veg nord- eller sørover for åre eller seil.

Utsikt/sol/klima
Karlsøyvær - og Djupningen - ligger åpent og luftig til, mot en bakgrunn av røde Steigen-fjell. Det ultimate paradiset solmessig. Men svingstang nok på en forblåst høstdag. Men det er kryssinga som blir problemet. Inne i øyriket er det smult og fint sjøl ved mye tungsjø.

Landingsforhold
Flotte sandlandinger i den vestvendte og beskytta bukta på Djupningen. Litt langgrunt, men sandkvaliteten og plassen for øvrig gjør deg mer enn motivert for litt bæring.

Telting
Helt greie teltplasser i lyngen rett opp for stranda. Litt kupert, men hvis du leter, finner du greit en plass å hive opp duken. Alternativt går det an å ligge rett på stranda, på et teppe av krypplanter.

Vann
Ta med alt du trenger av vann. Her er det ingenting å finne.

Brendsel
Lite rekved å finne å denne sida av Karlsøyvær. Primus only.

Vernebestemmelser
Karlsøyvær er naturreservat, og i tiden fra og med 15. april til og med 31. juli er det forbud mot camping, teltslaging og ferdsel på land i fredningsområdet - med unntak av øyene Dypingen, Langvågen og Lamøy. Se hele forskriften her.

Turmuligheter
kart Øya er ikke stor, men en runde til fots eller på kjøl hører med. Men være obs på vernebestemmelsene i fall du har tenkt å gjøre strandhogg: Hele klasen av øyer og holmer vest av Kjerringøy - inklusive Helløya, Oksøyvær, Karlsøya, Osvær og Karlsøyvær - er omfattet av naturreservatet.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung