piltilbake

Fjetterstad (Lundøya)

Beliggenhet
På nordvestsida av Lundøya

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Dette er den optimale Yttersia-opplevelsen: Nydelige og storslåtte omgivelser, flotte teltplasser, rennende vann og mye spennende å utforske per bein eller kajakk. I det hele tatt: Got it all! (Se også turbeskrivelsene Sosialt i Steigen, Oljetrykk og oaser, Solo i sol)

Adkomst
Fjetterstad er enklest å nå per kajakk fra Skutvik. Halvannen times padling ut Økssundet (bare følg etter ferja til Svolvær) og runding Øksnesodden - så er du nesten framme. Alternativt er du på veg nordover eller sørover på kjøl langs østsida av Vestfjorden.

Utsikt/sol/klima
Solbadet det meste døgnet. Dette er paradis - kort og godt. Beveger du deg litt opp i terrenget, har du panoramautsikt mot Lofot-tannrekka i nordvest og videre sørover langs østsida av Vestfjorden.

Landingsforhold
Kommer du til Fjetterstad på halvflødd pluss er det enkelt å lande på hovedstranda foran storsletta rett vest av Mølnelva. Kun ti meter forholdsvis bratt sand før du kan plassere kajakken midt i et gult og blått blomsterhav. Men er du uheldig og kommer nærmere fjære sjø blir det straks et stykke å bære - siden hele Holmsundet mellom sletta og Fjetterstadholmen feller tørt.

Telting
Det er ok teltplasser langs hele bukta, men de mest optimale er rett opp for den bratteste sandstranda ved utløpet av Mølnelva. Etter at kajakken er satt tørt på sletta, er det bare å slå opp teltet noen cm fra baugen. Enkelt og greit.

Vann
Mølnelva renner over teltsletta. Og går du noen titalls meter rett øst, kommer du til en ok badekulp (tilstrekkelig til at du vanligvis får lagt deg ned og vaska håret) Flott drikkevann hele sesongen.

Brendsel
Lite rekved å finne her. Men en del tørrvirke kan du hente i terrenget. Baser deg imidlertid på primus.

Turmuligheter
Som sagt: Her har du masse å ta av. Foruten å utforske vestsida av Lundøya med kajakk, kan du få deg nydelige fotturer i fjellet. Enten bratt klyving opp lia mot toppene i øst: Knutvikstiden, Steintuva, Lundtinden - eller opp på ryggen rett sør, på Ørnneset. Hvor utsikten videre langs Lundøya og Brunvær og over til Lofoten er enorm. Fottur langs fjæra opp til Øksneset anbefales også.

Foto: Bent Svinnung

Et besøk på Fjetterstadholmen er også obligatorisk. Du kommer enklest over ved å vente på fjære sjø. Når han er neste full fjære kan du gå tørrskodd over. Nydelig, liten idyll - sjøl om det ikke er mye igjen av husan nå. Bare hovedhuset står, men nedtellinga har begynt, og forfallet - utvendig som innvendig - er er betydelig. Du bør ikke utsette besøket for lenge hvis du vil ha med deg noe anna en pur natur.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung