piltilbake

Bekkenesholmen

Beliggenhet
Bekkenesholmen (Bæhtsásjsuoloj) ligger ganske langt ut i Tysfjorden, midtveis mellom Korsnes og Hestnes, ved Skrovkjosen.

Beskrivelse
Bekkenesholmen er liten, steinete og forholdsvis bratt holme, størrelsen tatt i betraktning. Og - som verneformålet tilsier - overvokst med furuskog. (Se også turbeskrivelsen Spennanes med spekkhoggere)

Adkomst
Hit du kommer du på kjøl. Og er du padlanes, er nærmeste plass å sette ut på Skardberget - et stykke før fergeleiet. (Eventuelt ferjeleiet hvis du er glad i å bære bratt) - Alternativt på Korsnes, som har en perfekt sandstrand og godt med parkeringsplasser. Padleavstand: Ca. 5 km.

Utsikt/sol/klima
Bekkenesholmen ligger åpent og solfylt til. Men de beste leirplassene ligger langs østsida, og her kan du miste solgangen deler av dagen - avhengig av årstid - på grunn av høye koller mot sør og vest. På en annen side er det en kort spasertur opp til toppen og 360 graders panoramautsikt.

Landingsforhold
Brukbare sand/tanglandinger på østsida av holmen, litt avhengig av hvordan du treffer i forhold til flo og fjære. (Sanda finner du stort sett på fjære sjø)

Telting
Ingen direkte paradisplasser, men en del helling og forholdsvis kupert rundt de mest naturlige landingsplassene (Se etter verneskiltet) - Men leter du en stund, skal det være mulig å finne noe akseptabelt.

Vann
Ta med deg alt du trenger av vann. Her er det ingen ting å finne.

Brendsel
Lite rekved å finne. Så baser deg på primus.

Vernebestemmelser
Bekkenesholmen er norges eldste naturreservat, etablert i 1928 - og verneformålet er "en fattig, kortvokst og glissen kystfuruforekomst". Ingen ferdselsbegrensninger. Se hele forskriften her.

Turmuligheter
Bekkenesholmen er absolutt verdt en rundtur. Det er greit gåanes sjøl om det er kupert, og utsikten fra toppen er fantastisk. Er du kulturelt interessert, finner du rester av en gammel overvokst hustuft med tillhørende båtstø på østsiden av holmen.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung