piltilbake

Hjelløya (Karlsøyvær)

Beliggenhet
Hjelløya ligger midt i Karlsøyvær i Karlsøyfjorden, vest for Kjerringøy.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Hjelløya er en av de større øyene i Karlsøyvær, omgitt av en mengde andre øyer, holmer og skjær. (Se også turbeskrivelsene Sommerstreif 2009, Sommerstreif 2006 og Sommerstreif 2005)

Adkomst
Hit du kommer du på kjøl. Og med mindre du bare er på kajakkstreif gjennom været er seilbåt og anker langt å foretrekke, siden det er landstigningsforbud det meste av sommerhalvåret. (Se vernebestemmelsene)

Utsikt/sol/klima
Hjelløya ligger åpent og solfylt til, et skikkelig paradis! Få koller som stenger for utsiktene, så her har du panorama...

Landingsforhold
Perfekte sandlandinger i mengder. Bare å forsyne seg! Mer perfekt kan du knapt få det - med unntak av verneslangen i paradis, da.

Ankringsforhold
Foto: Bent Svinnung Perfekt sandbunn i sundet nord mellom Hjelløya og Hjelløykalven. Og ankringsplassen er helt beskyttet for alt av vær. Her ligger du som en konge uansett om han drar seg opp med en kuling. Du finner en bøye med bunnkjetting ved den røde sirkelen på kartet. Og den ser solid ut nok til fint å kunne holde en brukbar stor seilbåt. Men er du i tvil, hiv ut ankeret.

Telting
Nydelig teltsletter rett bak de flotteste strendene. Utenom vernetida

Vann
Ta med deg alt du trenger av vann. Her er det ingen ting å finne.

Brendsel
Lite rekved å finne. Så baser deg på primus.

Vernebestemmelser
Foto: Bent Svinnung Karlsøyvær er naturreservat, og i tiden fra og med 15. april til og med 31. juli er det forbud mot camping, teltslaging og ferdsel på land i fredningsområdet - med unntak av øyene Dypingen, Langvågen og Lamøy. Se hele forskriften her.

Turmuligheter
I verneperioden er Hjelløya og området rundt absolutt verdt en rundtur på kjøl - her finner du masse sandidyller og frodige tangvoller. Og alle de grunne passasjene gjør dette til et reinspikka kajakkparadis. Utenom vernetida bør du absolutt spandere på deg en rundtur til fots på de største øyene.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung