piltilbake

Husøya (Husøyvær)

Beliggenhet
Dette Husøyvær ligger midt i Andholmfjorden, Steigen - rett vest for Helnessund. Og må ikke forveksles med det godt fjernsynsdokumenterte Husøyvær et stykke nordover, i Økssundet, et bøttefløtt nordøst for Engøya.

Dessverre hadde jeg glemt kameraet hjemme da vi besøkte gamlingen på slutten av nittitallet og ble traktert med torsketunger kokt i smult, derfor har jeg til gode å dokumentere Husøyvær sør for Hamsun i farger. Men det kommer...

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Husøya er den største øya i Husøyvær, omgitt av en mengde andre øyer, holmer og skjær. (Se også turbeskrivelsen Sommerstreif 2006)

Adkomst
Hit du kommer du på kjøl. Enten per kajakk eller seilbåt/større farkost

Utsikt/sol/klima
Husøya ligger åpent og solfylt til, et skikkelig paradis på en penværsdag! Få koller som stenger for utsikten, så her har du panorama...

Landingsforhold
Perfekte sandlandinger i mengder. Bare å forsyne seg! Den flotteste, mest usjenerte - og med den mest fantastiske utsikten - ligger helt på Foto: Bent Svinnung nordspissen. Men den er værutsatt for alt av nordlige vinder, så er han litt mer ruskete, er bukta på vestsida - ved bebyggelsen - langt å foretrekke. Nordstranda er normalt bratt - mens buktene på vestsida feller høvelig tørt på fjære sjø.

Ankringsforhold
Perfekt sandbunn ved husan på vestsida. Det ligger ei fastfortøyning her, men den er sannsynligvis for spinkel for tynge båter. Sats på eget jern. Og er det folk i husan, blir det høvelig midt i syningen...

Telting
Foto: Bent Svinnung Nydelig teltslette rett i bakkant av nordstranda. Og søker du inn i buktene på vestsida, finner du mange flotte plasser rundt den nordligste bukta, lengst bort fra husan. Er det tomt på øya, finner du også bra plasser rett sør for bukta.

Men det er også godt med sau på øya, så sjansen er stor for at du både må rydde "tomta" og belage deg på selskap...

Vann
Ta med deg alt du trenger av vann. Sannsynligvis er det brønn på øya, men jeg har aldri befart godt nok...

Brendsel
Lite rekved å finne. Så baser deg på primus.

Turmuligheter
Husøya og området rundt absolutt verdt en rundtur på kjøl - her finner du masse sandidyller og frodige tangvoller. Og alle de grunne passasjene gjør dette til et reinspikka kajakkparadis. En spasertur øya rundt hører også med. Frodig, bugnende - en liten Edens hage.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung