piltilbake

Korsnes (Hamarøy)

Beliggenhet
Korsnes (Hierggenjárgga) ligger helt ytterst i Tysfjorden, på nordøstsida av Hamarøy. Ca. 6 km fra E6, du tar av nordover midtveis mellom Bognes og Storjorda.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Korsnes var tidligere hurtigruteanløp og handelssted. I dag er det stort sett fiskeindustrien som rår - og de har en godt beskyttet havn. (Se også turbeskrivelsen Spennanes med spekkhoggere)

Adkomst
Hit kommer du som oftest kjøranes. Kun en kort avstikker fra E6. Eller på kjøl langs nordøstsida av Hamarøy.

Utsikt/sol/klima
Korsnes ligger åpent og solfylt til. Nordøsten kan ruske godt, men sjølve havna er godt beskyttet av en solid molo.

Landingsforhold
Perfekt sandlanding på stranda i ly av Korsnesholmen. Men på flo sjø er det lite sand igjen, kun småsteinsfjære.

Ankrings- og kaiforhold
Gode ankringsforhold sør i havnebassenget, dybder rundt 14 meter. Forøvrig finner du både privat flytebrygge og industrikai her. Det burde gå greit å få lov til å sette tampene i en lokal båt på en av de to plassene.

Telting
Du kan sikkert sette opp et telt rett på oversida av vegen. Men det er rimelig kultivert her, så dette er plassen du enten tar løs fra etter returnerer til - eller besøker med større båt.

Vann
Her kan du bare gå på besøk i gårdan hvis du er i beit.

Brendsel
Lite rekved å finne. Så baser deg på primus.

Turmuligheter
Er du padlanes, er en tur videre nordover langs Hamarøy et must. Ellers er det mange fine spaserturer i området - som kan sprites opp med litt krigshistorie: På Korsnes og på Tysnes finnes en rekke minner fra annen verdenskrig - inklusive bunkere, kanonstillinger og skytterganger. Hvis du ikke vil gå på egenhånd, kan du kontakte Tysfjord Turistsenter for omvisning.

I området finner du også et av landets eldste helleristningsfelter, 4000 til 5000 år gamle - ca. 55 figurer (bl.a. elg, rein, bjørn og hval) fordelt på tre svaberg. Samt et aktivt og levende bygdemuseum. På Korsnes ligger også Tysfjords eldste kirke og handelssted.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung