piltilbake

Sommarset

Beliggenhet
Sommarset ligger på nordøstsida av Tysfjorden, ganske langt ute - og på østsida av Skrovkjosen. Og nord for Skårnesodden og Skårneskollen (386).

Beskrivelse
Sommarset er en bred og frodig dal med nydelig sandstrand, gressbevokste sandsletter og moer/furuskog. (Se også turbeskrivelsen Spennanes med spekkhoggere)

Adkomst
Hit du kommer du på enten på kjøl eller på beina. Om du er padlanes, er nærmeste plass å sette ut enten Ulvika eller Skardberget. Kommer du kjøranes, tar du av nordover ved Ulvika, rett før fergeleiet på Skardberget og kjører til Eidet. Derfra kan du følge kjerreveg/sti til du har passert Hestneset. Derfra går du bare rett over i daldraget over til stranda.

Utsikt/sol/klima
Sommarset ligger åpent og solfylt til. Sikkert et paradis på en varm sommerdag - noe den etablerte bålplassen med benker og bord bærer bud om. Det er lite som stenger for solgangen. For oss som padler med spekkhoggere vinterstid har plassen også sine kvaliteter. Foreløpig uprøvde (lavvoleir og bålkos) - men det skal ikke mye fantasi til for å se potensialet. Sjøl i svarteste november.

Landingsforhold
Fantastisk sandlanding. Men ganske langgrunt. Får du vestavær etter deg, kan det nok skvalpe godt rett før du lander. Men en mulig escape er bekkeleiet og tidevannsarmen på nordsida av stranda. (Minner litt om Breivika på Rebbenesøya) Sannsynligvis kan du padle rett inn her sjøl med en god del sjø.

Telting
Masse flotte teltplasser på sand/gressletta rett opp for stranda. Adkomst både fra sjøsida og fra tidevannsarmen bak. Også mye plasser på sletta lenger inn, i forkant av skogen. Etablert bålplass, benker og bord på sørsida - i tilknytning til enda noen flere teltplasser.

Vann
Det renner en bekk ned ved innløpet til tidevannsarmen. Bør gi rikelig med vann sommerstid. Men litt vanskelig å vurdere på det tidspunktet vi var på besøk. Siden det meste var frossent.

Brendsel
Lite rekved å finne. Så baser deg på primus.

Turmuligheter
Her har du masse å ta av hvis du beveger deg til fots. Slakke daler, skog, runde og innbydende topper. Og per kajakk kan du utforske både Bekkenesholmen og områdene nordover mot de grunne områdene sør og øst for Barøya. Perfekt kajakk-mat!

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung