Beliggenhet
På yttersida av Tussøya. Siste - og dypeste - fjorden før runding av nordvestspissen av øya.
Beskrivelse
En forholdsvis dyp, vestvendt - men beskyttet - fjord. Innerst inne en stor, bred dal med sti over til bebyggelsen på innsida. To store sandstrender, en på nordsiden, nærmest hytta - og en på sørsida, litt lenger ut på et lite nes. Begge flotte bål/leirplasser, den ytterste er mest intim - men også mørkest. Sola kommer ikke ned på stranda før nærmere middag en sensommerdag. Men til gjengjeld holde sola lenger enn på nordsida... Se også Tåfjord-blotet 2001
Adkomst
Korteste padleveg er å ta løs fra Brennsholmen eller Sommarøy, alternativt padle fra Sandneshamn, Vasstrand eller ut Ersfjorden. Tussøya anløpes også av lokalbåt fra Sandneshamn og Sommarøya, og fra kaia og over til Tåfjorden er det bare en moderat spasertur.
Utsikt/sol/klima
På gode sommerdager er Tåfjorden et eldorado. Lunt og godt under de fleste vindretninger, solrikt og varmt. Men utsikten vestover inneholder ikke noe annet enn hav. Tar du en tur ut i fjordåpninga kan du imidlertid hele øyriket nordover til Håja og sørover til Sommarøya.
Landingsforhold
Gode sandlandinger på begge de to sandstrendene
Ankringsforhold
God sandbunn. Også greit med supplerende landtau fra nordsida
Telting
Flotte teltplasser på begge strendene
Vann
Det renner en liten bekk på sletta innerst i fjorden, men smak/utseende tilsier koking. Ta derfor med drikkevann.
Brendsel
Avhengig av sesong og trafikk - men det finnes som regel både rekved og tørrvirke på begge strendene.
Turmuligheter
Masse flotte fotturer på hele Tussøya. Bare å ta for seg!
Fiske/fangst
Alltid godt fiske rett ut for neset på sørsida, rett før du runder inn i fjorden. Torsk og sei.
Navnet
Navnet Tussøy er noe dunkelt. Første ledd kunne være folkemålets tuting, larm, sus av vind, men øya er ikke værhard slik som Angstauren og Håja. Navnet kan også være avledet av "thurs" i meningen troll. Lappene kaller øya "Dura"; et navn rektor Quigstad fører tilbake til en gammelnorsk form "Fudsøy".
Tussøy er det eldste stedsnavn som finnes i Hillesøy. Man finner det i oldskriftet "Rymbegla" fra det 12. århundre i formen "Thydings Ey". Her er det nevnt sammen med sørvestkysten av "Salar Ey", dvs. Kvaløy.
Carl Bertheussen/Jens Solvang: Kulturbilder fra gamle Hillesøy, Lenvik bygdemuseum, Finnsnes 1988
Les mer om gårdshistoria i Bind II, side 158-168.
© Tekst og bilder: Bent Svinnung
|
|
|