piltilbake

Skogli (Kvaløya)

Beliggenhet
På nordvestsida av Kvaløya, noen hundre meter sør for Likvika og rett sør for Raudhammarneset.

Beskrivelse
Skogli består blant annet av en stor, åpen slette delt av en bekk som stuper ned skrentene bak og renner snorrett i havet. I bakkant glissen, rettstammet bjørkeskog. Mye tufter. Storsteins/rullesteinsfjære. (Se også turbeskrivelsene (Bare) Gutta på (gamme)tur, Klubbtur med kobling og Finale i rødt, gult og hvitt)

Adkomst
Korteste padleveg fra Kvaløyvågen eller Bellvika

Utsikt/sol/klima
En vakker midnattsolplass - også nydelig vår/sommer. Men høst/vinter blir det ganske mørkt her, siden sola ikke når over kanten av fjellene mot øst før langt utpå dagen.

Landingsforhold
Storsteinsfjæra er ganske uhøvelig som landingsplass. Men er det havblikk og nok folk til å bære, er det greit å ha utstyret nært teltene. (Hvis camp på sletta er målet)

Beste landingsplass er imidlertid den gamle båtstøa, på sørsida av et lite nes sør for sletta. Padle rett inn, og du får le for eventuell tungsjø før tang/stein - eller (hvis du kommer på nærmere fjære) sandlanding.

Telting
Dette er gammal dyrka mark, så det er ganske kupert på sjølve sletta - alternativ steinete nær stranda. Men uten prinsessa på erten-takter er det ingen problemer å finne plasser nok. Alternativet er å jobbe litt for å finne en plass på sørsiden av den lille ryggen - rett opp for båtstøa. Også her er det kupert, men langt mykere lyng-underlag.

Foto: Bent Svinnung

I 2004/2005 ble en av grunnmurene til det gamle småbruket som lå her ute bebygget igjen, i form av en enkel ferdighytte. (Midt på sletta på det øverste bildet) Dermed slår friluftslovens avstandsbegrensninger inn når eierne er til stede. Noe som - i teorien - begrenser bruksmulighetene i forhold til tidligere års urørte idyll. Men eierne forsikrer at kajakkfolkan er like velkomne som før, så da anbefaler jeg en hilserunde ved ankomst, så løser det meste seg.

Vann
To bekker renner over sletta - men de begynner å bli temmelig tørre uti august. Men det burde være fullt mulig å nyte lokalt vann hele sommerhalvåret.

Brendsel
Baser deg på primus. Grunneierne foretar seg mye kreativt med rekveden, så den bør de få ha i fred, med mindre anna blir avtalt.

Turmuligheter
Flotte spaserturer langs fjæra i begge retninger. Også mulig å komme seg opp på Kvaløya herfra ved å klyve litt. To klare alternativer fra Skogli: Enten gå nordover til du treffer på en skjæring, følg denne og kom det opp på plattået ved å forsere den siste lille kollen etter at du har kommet opp renna. Eller du kan gå rett inn i bunnen av sletta og følge skråbandet mot sør. Bratt, men mye vegetasjon å holde seg fast i. Utsikten og formasjonene på toppen er absolutt verdt slitet! Et MUST etter min mening.

Historie
Huset som opprinnelig sto på Skogli var hjem for to voksne og åtte barn. Den sistlevende av disse var Erna Østman som døde i 2007, 81 år gammel. Sjølve huset ble flyttet til Futrikelv i 1955.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung