piltilbake

Lille Sommarøya

Beliggenhet
Bassenget sør for Sommarøya er full av små sandidyller, trange, grunne passasjer og sandbanker som feller tørt på fjære sjø. Men innomellom finnes det også små uoppdaga, grønne lunger av paradisstandard. Lille Sommarøya er en av dem.

Beskrivelse kart
Lille Sommarøya er en "klassisk" strandøy: Sørvendt, nydelig sandstrand med ei vakker gresslette bak, omkranset av små hauger og koller. Nordsida er sand - dø lux - store områder som feller tørt og gjør det uframkommelig også med kajakk. Men sørsida er til gjengjeld enkel, med gode dybder og en passe bratt strand. (Se også turbeskrivelsen Sommerstreif 2005)

Adkomst
Korteste padleveg er å ta løs fra Brennsholmen eller Sommarøy. Det er bare et par-tre bøttefløtt hit ut. Eneste seilbare lei er inn fra sørøst, dypder ned til ca. 4-5 meter mellom Slåttholmen og holmen rett øst for Lyngøya. (Hold deg ganske nær holmen for å unngå grunner på nordsida)

Utsikt/sol/klima
Lille Sommerøya ligger åpent og solfylt til. Paradisiske tilstander på varme sommerdager! Fra haugene rundt stranda og sletta har du utsikt i alle himmelretninger. Bare å lene seg tilbake og la det stå til....

Landingsforhold
Flott sandlanding - godt beskyttet strand uten antydning til tungsjø, uansett vær - og kort å bære til teltsletta.

Ankringsforhold
I følge kartet skal den beste ankringsplassen være rett nord for Lyngøya - med dybder rundt 10-15 meter. Men i praksis har jeg aldri fått Bruce'n til å feste her. Etter å ha drevet av på omtrent havblikk, skifta jeg plassering og la meg mye nærmere stranda, på 10 meter. God sandbunn - og jernet satt.

Telting
Førsteklasses teltplasser på hele sletta. Dette er et uoppdaga paradis...

Vann
Ta med alt du trenger av vann. Her er det ingen ting å få tak i.

Brendsel
Ikke noe drivved å oppdrive. Primus only.

Turmuligheter
Øya er knøttliten, men absolutt verdt en rundtur. Hvis han er fjære sjø kan du gå tørrskodd mellom mange av holmene og skjærene på nord- og østsida.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung