piltilbake

Stordragen (Hillesøy)

Beliggenhet
Stordragen ligger i bassenget sør for hamna på Hillesøy og rett nord for Lille Sommerøya, i et område fullt av små sandidyller, trange, grunne passasjer og sandbanker som feller tørt på fjære sjø. Og med små, lite brukte, grønne paradis. Stordragen er en av dem.

Beskrivelse kart
Stordragen er en liten, idyllisk holme med en kritthvit, nordvendt sandstrand med ei vakker gresslette bak, omkranset av lave, små hauger og koller. I motsetning til områdene på sør og østsida er stranda forholdsvis bratt, og bassenget rett nord egner seg godt for ankring. (Se også turberetningen Sommerstreif 2007.)

Adkomst
Korteste padleveg er å ta løs fra Brennsholmen eller Sommarøy. Det er bare et par-tre bøttefløtt hit ut. Eneste seilbare lei er rett sørover Draga fra Buholmen og leia midtveis mellom fyret på Skarvskjær og havnefyret på Hillesøy.

Utsikt/sol/klima
Stordragen ligger åpent og solfylt til. Paradisiske tilstander på varme sommerdager! Fra haugene rundt stranda og sletta har du utsikt i alle himmelretninger. Bare å lene seg tilbake og nyte!

Landingsforhold
Flott sandlanding - godt beskyttet strand uten antydning til tungsjø på østlig penvær, men fullt brukanes i nesten all slags vær - takket være skjærgården og grunnene utafor. Og ekstremt kort å bære til teltsletta.

Ankringsforhold
Bare følg sjøkartet godt. Leia begynner mellom to rødstaker rett sør av Buholmen og fortsetter inn en smal arm som er godt avmerket på sjøkartet. Den strekker seg helt inn til Hundhola, rett nord av Stordragen med dybder på 4-8 meter. Men følg godt med: Det blir brått grunt, med dybder på 1-3 meter. I Hundhola er det imidlertid passe dypt og perfekt sandbunn.

Telting
Førsteklasses teltplasser på hele sletta. Dette er et reinspikka paradis...

Vann
Ta med alt du trenger av vann. Her er det ingen ting å få tak i. Men til gjengjeld er det kort bort til kranene på Hillesøy.

Brendsel
Ikke noe drivved å oppdrive. Primus only.

Turmuligheter
Øya er knøttliten, men absolutt verdt en rundtur. Hvis han er fjære sjø kan du gå tørrskodd mellom mange av holmene og skjærene på nord- og østsida. Og er du padlanes er utforsking av av de andre sandidyllene i området et must! Her er det kort mellom tomtene - og forunderlig lite folk å se sjøl på dager med kanonvær.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung