piltilbake

Angstauren

Beliggenhet
Angstauren - også kjent som Høgøya - ligger på vestsida av Kvaløya, sørvest for Ersfjorden og rett nord for Tussøya. Omgitt av Sørsundet (mot Tussøya) og Nordre Angstaursundet (mot Kvaløya).

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung En liten, bratt, steinete og avlang (nord-sør) øy. Høyeste punkt: 302 meter. På vestsida stuper fjellet rett i havet, mens østsida er noe slakkere. Beste - og eneste skikkelige landingsplassene ligger på sørøstspissen av øya, rett inn for Angstaurskjeret, rett nedenfor hyttene. Se også turberetningen På parti med Pinse-ria)

Adkomst
Korteste padleveg er enten fra bunnen av Ersfjorden eller fra Vasstrand på Kvaløya. Eller du smetter innom på en lengre rundtur på Yttersia.

Men det er god grunn til å komme med en advarsel her - med Bjarne-ulykka i friskt minne: På alt av vestlig vær med litt vindstyrke bør du unngå Nordre Angstaursundet - og heller legge turen på yttersia av Angstauren. Sundet fungerer nemlig som en gedigen vindtunnel, og når rossene reflekteres tilbake fra Bremnestinden kan du få 360-graders kastevinder som løfter havet - bokstavelig talt. Jeg har seilt her flere ganger - og opplevd både tre- og firedobling av vindstryken på sekunder, samtidig som retninga har skifta 180 grader. Et helvetes havstykke - for å si det enkelt, frykta av båtfolket i alle tider:

"Det bryter kraftig når jeg runder Bremneset ytterst i Ersfjorden. Havet fosser inn over berget under fjellfoten med kraftige drønn og kastes tilbake igjen. Hvitt skum driver over de tunge dønningene. Her smetter Storhavet inn. Når det blåser opp er dette et av de verste steder å passere med båt. Her blir sjøene kjempestore". (Kjell Fjørtoft: Min øy i Havet)

Skal du ta løs fra Angstauren på veg nordover - og lurer på om det kanskje blåser litt i overkant: Glem det! For hvis du minimum dobler vindstyrken og bølghøyden der du sitter, er det fremdeles et stykke opp til det du kan møte på det korte stykket før du passerer Bremneset. Da er litt havdønninger og jevn (men sterk) vind på yttersia langt å foretrekke.

Utsikt/sol/klima
Flott utsikt sørover mot Tussøya, østover mot Bremnestinden (786 meter) og nord- og vestover - hvis du først kommer deg opp på skuldra som går nord-sør etter slakk start bak hyttene. Mye sommersol - og en flott midnattsolplass, med beina dinglende utfor vestveggen.

Landingsforhold
Nydelig, førsteklasses rullesteinslanding på passe store steiner. Rene kulelageret. Flere varianter rundt nesset, men østsida er best.

Telting
Brukbare teltplasser i bakkant av fjæra. Men en smule hellende/kupert. Og veldig tett på hyttene. Dette er typisk ikke plassen å slå seg til hvis det er folk "hjemme". Men en perfekt pausestrand!

Vann
Ta med alt av vann.

Brendsel
Lite rekved å finne. Sats på primusen.

Turmuligheter
Har du tid, ta deg en tur langs hele toppryggen! Nydelig utsikt, storslåtte omgivelser - og lett tilgjengelig via slakk start bak hyttene.

Historie
I følge Kattfjord-nytt ble Angstauren fraflyttet i 1953. Som mye anna på yttersia. På nettsida finner du forøvrig også mange gode historier fra området.

Du finner også mange flotte bilder fra øya i denne turberetningen fra en kajakkhelg i Tussøya/Angstauren-området.

Etter at Hekkingen ble solgt til overpris i slutten av mai 2006 ble også halve Angstauren lagt ut for salg. Til sammen 1100 dekar - mot Hekkingens 800, og med en prisantydning på 990.000,-

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung