piltilbake

Åsand (Langøya)

Beliggenhet
Åsand ligger på vestsida av Langøya, på sørsida av Åsandfjorden.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Et sandparadis av de helt sjeldne. Eksepsjonell, kritthvit, finkorna strand og nydelige irrgrønne sletter. (Se også turberetningen Vest i Vesterålen.)

Adkomst
Kommer du bilvegen, er korteste padleveg å ta løs fra et eller anna sted på vegen mellom Eide/Malnes og Nykvåg. Ellers er Åsand typisk et stopp på en lengre padlerunde.

Utsikt/sol/klima
Åsand ligger nordvendt, men åpent og solfylt til. Det tar litt tid før morrasola når over kammen mot sør, avhengig av når på året du besøker plassen. Men når den førs når ned til stranda: Sydenparadis! Og med en fantastisk utsikt mot vest, nord og øst.

Landingsforhold
Førsteklasses sandlanding, delvis i ly av holmen utafor. Bør være smør på de fleste vindretninger. Kort bæring opp til teltplassene.

Overnatting/telting
Førsteklasses teltplasser på slettene rett opp for stranda. Nedbeita - med golfstandard. Sist jeg besøkte plassen var det lite sau å se - mot normalt. Og følgelig lite møkk å rydde unna. Sjøl om DET ikke har vært normalen de gangene jeg har besøkt. Men fem minutters ryddejobb er et lite offer for å kunne tilbringe en natt på en så vakker plass.

Vann
Ta med vann for sikkerhets skyld. Men sannsynligvis finner du bra drikkevann hele året. Bekken som renner ned og deler sletta i to klukker gjennom ura rett ovenfor. Bare gå etter lyden, og du finner åpne kulper halvveis oppe i første skråningen. Men ta med en kopp å øse i, det kan være trangt å komme til. - I verste fall går du bare videre, over første skulderen og halvveis opp mot neste vegg. Der stuper bekken ut i et lite fossefall.

Brendsel
Du finner kun litt tørrvirke her, stranda er mye i bruk om sommeren, og området er støvsuga for bålmat. Baser deg på primus only.

Turmuligheter
Hvis du går sørover, over ei lita skulder, kan du følge en tursti langs vestsida, ned til Straumsfjorden. Anbefales! Ellers er det nok å klyve på hvis du vil ha luft og utsikt - og nok å boltre seg i av spennende fjære. Både innover Åsandfjorden og rundt nesset og sørover.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung