piltilbake

Gaukværøya

Beliggenhet
Gaukværøya ligger rett ut for sørvestspissen av Langøya, rett nord for Litløya.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Ei røff, bratt øy som skjærer seg rett opp av havet. Tilsynelatende steil og ugjestmild, hvis du kommer fra sør. Men flatere og åpnere, med flere små sandidyller, naturlige havner og rester etter gammal bosetting på nordsida. (Se også turberetningen Vest i Vesterålen.)

Adkomst
Kommer du bilvegen, er korteste padleveg fra strendene vest for Bø. Ellers er Gaukværøya typisk et stopp på en lengre padlerunde.

Utsikt/sol/klima
Øya ligger åpent og solfylt til, men bratt stein i sør kan skygge for sola deler av døgnet. Alt avhengig av hvor langt ut mot nordspissen du slår leir. Og med en fantastisk utsikt mot vest, nord og øst.

Landingsforhold
Det er mange brukbare landingsplasser, flere av dem med fin sand. Restene etter bosetting på vestsida har steinsatte båtstøer med stein/tanglandinger, det samme gjelder der hovedbebyggelsen lå, på nordvestsida. Mens du rett nord - etter å ha passert grunnmursrestene og flytebrygga til vandreturen opp på øya og runda inn mellom holmer og skjær - finner en nydelig, idyllisk sandstrand.

Ankringsforhold
Flere av nordvest-buktene med rester etter tidligere bosetting har gode ankringsforhold. Men ferden inn dit er urein. Dette er ikke området for de uten gode navigasjonskunnskaper - eller kjentmann. Typisk "kajakk-land".

Overnatting/telting
Flotte teltplasser å finne flere steder. Alle de tidligere bosettingene kan skilte med bra gress - så det blir mer et spørsmål om smak og behag. Men etter min mening tar nordstranda kaka. (Med rød ring på kartet) Fantastisk strand, nydelige teltplasser, åpent og flott til med nydelig utsikt mot vest, nord og øst - og med fantastisk midnattsol. Så får det heller være at det er en del sau her også. Ganske mange faktisk. Men - i motsetning til Litløya - er det plass nok til folk og dyr.

Vann
Ta med alt du trenger av vann. Her er det ingenting.

Brendsel
Du kan finne litt rekved, men baser deg primært på primus

Turmuligheter
Den gamle stien mellom bosettingene på vestsida er satt i stand, og mye brukt - og markedsført - som turmål. Ei lita flytebrygge fra den nordligste bukta med tilhørende gangbro gjør det enkelt å komme seg hit med båt. Og følger du stien, kan du komme deg over hele Gaukværøya - alt avhengig av hvor mye du orker å klyve.

Historie
Gaukværøya var allerede i eldre jernalder et maktsentrum, og har opp gjennom historia vært et at de største og betydligste fiskeværene i Vesterålen. Øya ble fraflytta - som så mange andre plasser nordpå - på femtitallet.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung