piltilbake

Skjærvøya

Beliggenhet
Skjærvøya ligger på sørsida av Langøya, rett vest for Langøysundet og Stokmarknes.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Et sandparadis av de sjeldne. Men få av strendene ligger langt unna bebyggelsen. Her gjelder det å ta fram de gode manerene hvis det er folk i husan. Noe det ofte er. Øya er helårsbebodd. (Se også turberetningen Vest i Vesterålen.)

Adkomst
Kommer du bilvegen, er korteste padleveg å ta løs fra Stokmarknes eller et eller anna sted på vegen ut til Fleinnes. Ellers er Skjærvøya typisk et stopp på en lengre padlerunde.

Utsikt/sol/klima
Skjærvøya ligger solfylt og åpent til, midt ute i bassenget. Sol døgnet rundt, nydelig utsikt i alle himmelretninger fra haugene midt på øya.

Landingsforhold
Førsteklasses sandlandinger, godt beskyttet av holmer og skjær. Spesielt bukta og sandbankene mellom hovedøya og holmen på sørsida er flotte. Men også ok - brattere - sandlanding på nordsida av naboøya (merket med liten, rød ring).

Overnatting/telting
Førsteklasses teltplasser på slettene rundt stranda/sandbanken rett sør for husene. Men strengt tatt er det meste innafor "grensa", så her kreves det folkeskikk - og respekt for privatlivets fred. Vil du heller ha det uforstyrra og eremittisk, velg nordstranda. Litt mindre paradis-idyllisk, men samtidig også fritt for folk. Og nydelig utsikt nordover.

Vann
Ta med alt av vann, sånn i utgangspunktet. Er du helt i nød, går det an å spørre i husan.

Brendsel
Primus only. Alt av drivved blir tatt vare på og gjenbrukt.

Turmuligheter
En tur øya rundt er et must. Både til vanns og til beins. Men tråkk nå ikke gjennom frokostbordet til urin-vånerne...

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung