piltilbake

Sørsand (Skogsøya)

Beliggenhet
Sørsand ligger på yttersida av Skogsøya. Sjølve Sørsandvika - den store sandstranda - ligger åpent og eksponert til mot storhavet. Mens nesset litt lenger nord - hvor den gamle bebyggelsen ligger - er litt mer beskyttet bak holmer og skjær.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Sørsandvika er en enorm sandstrand. Et eldorado for solbadere på en varm sommerdag. Men det er jo en grunn til at storhavet har klart å male hele bukta til finkorna, hvit herlighet... (Se også turberetningen Vest i Vesterålen.)

Adkomst
Kommer du bilvegen, er korteste padleveg fra Smines. Men velger du Sandset, har du muligheten til å ta lokalbåten i tillegg til å padle. Den anløper på innersia av Skogsøya. Det er mulig å gå over hit, men kajakk er naturligvis det enkleste. Hvis været er bra. For yttersia av Skogsøya er ingen plass å være i dårlig vær. Støvelhavet løfter skikkelig - og jeg tror jeg ville foretrekke å være snøball i helvete - framfor å utfordre værgudene under en god nordvest.

Utsikt/sol/klima
Sørsand ligger åpent og luftig til. Sol det meste av døgnet, sjøl om fjellene mot øst tar morrasola - litt avhengig av når du er her.

Landingsforhold
Nydelig sandlanding. Men langgrunt i hele vika hvis du kommer aleine (og ikke har hjul å rulle farkosten opp på) Skal du overnatte, er det best å velge en av sandlommene lengst opp mot bebyggelsen. Der er sanda brattest, og avstanden til gode teltplasser kortest.

Overnatting/telting
Du finner flotte teltplasser i hele vika. Bare noen klyv opp fra sanda er sletta plan og fin. Men jeg foretrekker nesset med bebyggelsen, delvis på grunn av brattere sand og kortere bærting til gode teltplasser - men også mindre sand. Det er mye sand i Sørsandvika, og du vender deg snart til at den er overalt. Også i maten.

Vann
Det er et sig inne i dalen - i følge kartet. Jeg har imidlertid aldri vært langt nok inn til å finne det. Så ta med alt du trenger av vann.

Brendsel
Du kan finne litt rekved, men baser deg primært på primus

Turmuligheter
Vika og nesset - og resten av vestsida av Skogsøya for den del - er absolutt verdt en rundttur! Grei gåing, tett mellom opplevelsene.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung