piltilbake

Svartskjær (Meløya)

Beliggenhet
Svartskjær ligger på nordøstsida av Meløya, med utsikt ut Gavlefjorden og over til Andøya.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Svartskjær er en eksponert plass med et farvann som kan skremme vannet av hvem som helst. Urent, fullt av sylskarpe skjær og grunner. (Se også turberetningen Vest i Vesterålen.)

Adkomst
Korteste padleveg fra bilveg er fra tettstedet nord på Meløya. Men du kan sette ut hvor som helst på østsida av Langøya og boltre deg i skjærgården. Det er tett mellom idyllene her.

Utsikt/sol/klima
Svartskjær ligger åpent og luftig til. Sol hele døgnet hvis du er heldig med været, men samtidig også eksponert for alt av norda/østavær. Men utsikten mot Andøya er fantastisk.

Landingsforhold
Rett innafor nesset finner du en liten sandlunge for dem som trenger å strekke på beina. Men vær obs på flere større skjær som sperrer adkomsten/hindrer returen hvis du ikke følger med når han fell.

Skal du ta deg mer enn bare en kort pust i bakken, er imidlertid stranda lenger sørøst, rett innafor Lamholmen langt å foretrekke. Beskyttet, sørvendt - og med flotte teltplasser. - I det hele tatt er det grunne sandbassenget mellom Meløya og Instøya som skapt for kajakk. Langgrunt og solfylt.

Overnatting/telting
Brukbare teltplasser bak sandstranda på nesset. men dette er mer for en lunsjplass å regne - sammenliknet med paradiset ved Lamholmen. DER er teltplassene fantastiske og kajakkvennlige.

Vann
Ta med det du trenger av vann.

Brendsel
Lite rekved her, baser deg på primus.

Turmuligheter
Flotte fot- og padleturer i området. Men ganske kultivert på nordsida/ved Svartskjær, med bebyggelse bare noen steinkast unna.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung