piltilbake

Våge (Skogsøya)

Beliggenhet
Våge ligger på Vågehella, på yttersida av Skogsøya. Nord for Sørsandvika - den store sandstranda - og nesset hvor den gamle bebyggelsen ligger.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Våge ligger litt mer i ly for storhavet enn Sørsand lenger sør, bak et lite belte av holmer og skjær. Dette er Vesterålen-padlernes eldorado - og klubbhytte. De overtok for mange år sida tuftene etter det gamle trankokeriet og har seinere gjenoppbygd det til en førsteklasses overnattingsplass med enkel, men veldig koselig standard. Sjølve bygningen er trekkfull og god, og mest velegna til varme sommerturer. Men soverommet er isolert - og er en fin base også for turer i de kalde årstidene. (Se også turberetningene Vest i Vesterålen og Når gudene er gode.)

Hytta er låst, så her trenger du nøkkel og velsignelse... Hvis du ikke har kjenninger i Vesterålen-miljøet kan du prøve å ta kontakt med Vesterålen kajakklubbs nettsider.

Adkomst
Korteste padleveg fra bilveg er fra Smines. Men fra Sandset har du muligheten til å ta lokalbåten i tillegg til å padle. Den anløper på innersia av Skogsøya. Det er mulig å gå over hit, men kajakk er naturligvis det enkleste. Hvis været er bra. For yttersia av Skogsøya er ingen plass å være i dårlig vær. Støvelhavet her er seriøst.

Utsikt/sol/klima
Våge ligger åpent og luftig til. Sol det meste av døgnet, sjøl om fjellene mot øst tar morrasola - litt avhengig av når du er her.

Landingsforhold
Du har finner en steinsatt, sørvendt båtstø rett ved siden av hytta. Tang, stein og antydning til sand, litt avhengig av hvordan du treffer i forhold til floa. Støa ligger godt beskyttet for det meste av vær, bak et lite belte av holmer og skjær mot sør/vest - og Vågehella mot nord.

Overnatting/telting
Hvis du ikke overnatter i hytta, er det flere teltplasser i nærheten. Ikke alle like plane - men leter du, finner du noe som egner seg.

Vann
Ta med det du trenger av vann.

Brendsel
Du kan finne litt rekved, men baser deg primært på primus - hvis du ikke har tilgang til kokeutstyret i hytta.

Turmuligheter
Sørsandvika og nesset - og resten av vestsida av Skogsøya for den del - er absolutt verdt en rundttur! Grei gåing, tett mellom opplevelsene.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung