piltilbake

Rotvær

Beliggenhet
Rotvær ligger i Vestfjorden, sørvest av Lødingen og utløpet av Tjeldsundet

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Rotværet består av en klynge avberra holmer og skjær, hvor de største er Fugløya med Rotvær fyr og alt av bebyggelse, Store Rotvær (med den beste kajakkstranda), Skarvhausen og Kråkøya. (Se også turbeskrivelsen Nordnorske sommerstreif)

Adkomst
Rotvær ligger bare noen steinkast sør av Lødingen og nærmeste bilveg. Og med seilbåt eller kajakk kommer du enten inn fra Vestfjorden, ned Tjeldsundet eller Raftsundet.

Utsikt/sol/klima
Rotvær ligger åpent og solfylt til - på en penværsdag. Men høvelig værutsatt hvis han drar seg opp med dritvær. Og med en fantastisk utsikt i alle himmelretninger, siden været er lavt - uten noen høyder som sperrer for sikten.

Landingsforhold
Rotvær er et sandeldorado, med plenty med nydelige sandstrender. Alle de brukbare landingsmessig ligger nordvendte. På Fugløya finner du flere, men har kommer du tett på bebyggelsen. Fyret er fraflyttet, men det er en del aktivitet her ute sommerstid. Den aller beste kajakkstranda ligger ved sirkelen på kartet, på Store Rotvær.

Kai/ankringsforhold
Du finner ei gammal steinkai rett ved siden av husene på Fugløya. Men jeg kjenner ikke dybdeforholdene her. Men området nord for både Fugløya og Store Rotvær har nydelig sandbunn og perfekte ankringsforhold for den som velger å ligge på svai. Følg imidlertid godt med på loddet, for det er grunt i deler av området.

Telting
Orgasmiske teltplasser rett bak stranda på Store Rotvær. Bedre får du det knapt!

Vann
Her må du ta med alt det du trenger av vann. Sannsynligvis finnes det en brønn på Fugløya, men siden jeg aldri har sett den sjøl, kan jeg ikke si noe om kvaliteten.

Brendsel
Tar du en tur over til fjæra på sørsida, finner du sannsynligvis rekved. Men baser deg på primus.

Turmuligheter
Det tar ikke mange minuttene å gå runden, uansett hvilke holme/øy du lander på. Og en rundtur på kjøl (fortrinnsvis kajakk, det er veldig grunt til tider...) kan anbefales.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung