piltilbake

Lovund

Beliggenhet
Lovund ligger sør i Lovundværet, vest i havet for Solvær - i Lurøy kommune. Øya er ikke stor, kun 4,7 kvadratkilometer. Og domineres av det 625 meter høye Lovundfjellet.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Fiskeværet Lovund er ei lita perle på Helgelandskysten. Med sine 330 innbyggere (2005) og tett og intim atmosfære er dette alltid en veldig hyggelig plass å komme tilbake til. En av favorittene - ikke minst fordi den syder av optimisme, og bærer preg av å være elska og bli tatt vare på. (Se også turberetningene Sommerstreif 2009 og Sommerstreif 2005.)

Adkomst
Hit kommer du enten per egen kjøl, med ferge eller hurtigbåt.

Utsikt/sol/klima
Bebyggelsen på Lovund ligger øst/nordøstvendt, og solgangen er bra sommerstid. Men Lovundfjellet som troner mot vest tar ettermiddags- og kveldssola. Skal du nyte midnattsola må du opp i høyden, og fotturen til toppen av fjellet kan anbefales.

Landingsforhold
Flere greie sandlandinger midt i "sentrum". Blant annet rett inn for Kystmiljøsenteret. Bare en kort spasertur unna butikken. Alternativt kan kan du lande på stranda innafor den nye båthavna bak moloen. Men skal du slå deg til for kvelden, anbefaler jeg heller Ytrestyvan et lite stykke lenger nordover.

Kaiforhold/vann/strøm/diesel
Det har skjedd mye på Lovund gjestekaimessig. Fremdeles går det an å legge til ved lege- og skyssbåtkaia helt innerst ved moloen over til industriholmen. (Midterste sirkelen) Den er gratis, fri for vann og strøm - og har plass til fire moderat store båter. Østsida av brygga er merka som reservert for legebåten, men brukes visstnok ikke særlig mye.

Det er også to andre, bedre alternativer - i tillegg til alle kaianleggene ellers rundt vågene, Kystmiljøsenteret inklusive: Lovund Rorbuhotell og naboeiendommene har mange gjesteplasser (nordligste sirkelen) og både vann og strøm til "normalpris".

Og ei ny, stor båthavn er bygget sør for sentrum. (Nederste sirkelen) For noen år sida fikk de helt ny molo et stykke sør for industriholmen - og enda en rett sørover fra starten på den gamle moloen - som lukker inne den innerste bukta. Her er det er lagt ut solide flytebrygger med alt tilhøranes, inklusive vann og strøm. Og et enkelt servicebygg med toilett, dusj og vaskemuligheter settes nå i stand. (2009)

kart

På sørsida av industriholmen finner du et nytt, strøkent dieselanlegg med kortautomat.

Overnatting/telting
Som over. Bruk heller en landing i sentrum til å se deg om - og etabler leiren på Ytrestyvan. Hvis du ikke har lyst på tak over hodet til en avveksling, da. Et av overnattingsalternativene er Lovund Rorbuhotell ved den nordligste røde sirkelen på kartet.

Vann
Spring i alle husan. Ingen problemer med å få fylt.

Brendsel
Primus-plass. Lite eller ingen rekved

Turmuligheter
En skikkelig rundtur i området både på kjøl og på beina er et must. Øyriket videre nordover i Lovundvær er et eldorado for kajakkpadlere. Og en tur til toppen av Lovundfjellet hører også med.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung