piltilbake

Kobbhamn (Helløya)

Beliggenhet
Kobbhamn (eller Hamnan - kjært barn har mange navn) ligger 'inne'" i Helløya - lagune med adkomst fra vestsida av øya (staket lei både fra nord og sør)

Beskrivelse
kart Nydelig, frodig øy med stort spenn: Fra lekre sandidyller - til bratt og utilgjengelig stein. Som Krykkjeberget på sørsida, mot Sundvollsundet. (Se også turbeskrivelsene Sommerstreif 2009, Sommerstreif 2007, Himmelsk på Helløya og Sand, sel og solformørkelse)

Adkomst
Alternative plasser å starte med kajakk: Sør-Senja (Senjehesten) eller Elgsnes (Harstad) - Alternativt kan du ta ferga til Grøtøya eller helt til Sandsøy og padle nordover derfra. Annet alternativ er hurtigbåt eller ferge. Nærmeste anløp er Bjarkøy, en drøy halvtimes padling nordøstover, gjennom Sundvollsundet.

Med seilbåt kommer du enten på yttersida av Senja eller ned Gisundet (nordfra) eller fra Risøyrenna eller opp Vågsfjorden.

Utsikt/sol/klima
Solbadet idyll det meste av døgnet. Lagunen er lun og beskyttet for de fleste vindretningene, men fallvindsrossene kan stelle til litt bråk hvis han drar seg opp til en kuling eller mer. Kajakkstranda (rød ring på kartet) ligger imidlertid i ly for en haug. Tar du deg en tur opp i høyden har du 360 graders panoramautsikt.

Landingsforhold
Småsteinslanding med tang. Problemfritt.

Ankringsorhold
Stein/leire/sandbunn i lagunen. Drar du til ankeret med motorkraft bør det sitte, sjøl når fallvindene roterer deg 360 grader. Ellers ligger det to store fastfortøyninger her inne, og er de ledige, slipper du billig unna. Den ene har imidlertid en stang som står opp en meter, og den har en lei tendens til å ligge og dunke mot skroget... Forlengelse gjør seg.

Telting
Du kan campe flere steder i lagunen. Sletta bak hammeren mot øst gir god ly mot vinden (men sola kommer seinere ned hit) og har plass til et par-tre telt. Men fineste plassen er den lille gressletta rett sør (med naturlig tanglunding) som ligger åpent og luftig til.

Vann
Du må ta med deg alt du trenger av vann. I Kobbhamn finner du ingen ting. (Men hvis du er villig til å gå litt, renner det en flott bekk tvers igjennom "bygda" i bukta på nordsida. Et kvarter å gå på opparbeidet sti/kjerreveg.

Brendsel
Ingen rekved. Primus er et must.

Turmuligheter
En rundtur på øya anbefales! Den er kupert, men frodig og variert. Fra toppunktet nordøst har du panoramautsikt over det meste, inklusive yttersia av Senja.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung