piltilbake

Feshholmen (Helligvær)

Beliggenhet
Helligvær ligger langt til havs, vest for Landegode - og Bodø.

Beskrivelse
Helligvær består av et mylder av øyer, holmer og skjær. De fleste ganske rå og renska, uten mye annet enn bratte tanglandinger. Men innimellom også små sandlunger. Som denne på Feshholmen, rett øst av Vokkøya, nord i Helligvær. (Se også turberetningen Solo i Steigen.)

Adkomst
Hvis du ikke skal padle eller seile hit ut, er enkleste adkomst med hurtigbåt fra Bodø. Et godt alternativ hvis du ønsker å utforske dette øyriket, men ikke tar sjansen på en lang kryssing.

Utsikt/sol/klima
Helligvær er full av flate øyer, holmer og skjær. Det er lite som stopper sola - eller været for den del. Et paradis på en penværsdag, et kov når stormene hiver seg mot yttersia.

Landingsforhold
Førsteklasses sandlanding på Feshholmen, og kort til teltplassene.

Overnatting/telting
Det er ikke så mange usjenerte teltplasser inn i sjølve Helligvær. (På yttersia skal det - i følge lokalbefolkninga - være flere, men jeg fikk ikke tid til å kikke etter dem på denne turen) Men på Feshholmen finner du et par med utsikt østover - og så skjermet fra bebyggelsen på Vokkøya at du kan innbille det at du er ganske aleine. Uansett et godt og beskyttet alternativ, med holmer og skjær på alle kanter.

Vann
Hvis du ikke er sjenert, er det bare noen titalls meter bort til nærmeste spring. Men det enkleste er å ta med seg alt av vann, og heller fylle inne på gjestebrygga på Sørvær.

Brendsel
Typisk primus-plass, lite rekved som kommer inn på østsida.

Turmuligheter
Helligvær er et eldorado for dem på smal kjøl. Ubegrenset å ta av, og masse trange, grunne passasjer som egner seg perfekt til kajakk.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung