piltilbake

Hjelmøy (Bliksvær)

Beliggenhet
Bliksvær ligger langt til havs - sørvest for Bodø, ca. 15 km fra bysenteret - og består av i alt ca. 60 lave øyer og holmer uten trær. Største øy er sjølve Bliksvær med 4 innbyggere (2001). - Hjelmøy (med innseilingsfyret) ligger på sørøstsida av sjølve Bliksvær og Hjeløysundet.

Beskrivelse
Hjelmøy er en liten paradisisk sandidyll med en perfekt teltslette bak. Også godt med ly for de fleste vindretninger, sjøl om sørlige vinder kan røske godt over eidet. (Se også turberetningen Solo i Steigen.)

Adkomst
Hvis du ikke skal padle eller seile hit ut, er enkleste adkomst med lokalbåt fra Bodø. Et godt alternativ hvis du ønsker å utforske dette øyriket, men ikke tar sjansen på en lang kryssing.

Utsikt/sol/klima
Bliksvær er et fantastisk område med en mengde holmer, skjær, trange passasjer - og sandidyller. Yttersia er røff og steil, mens innersia er myk og gjestmild. Deler av hovedøya og et par av holmene sør og vest er vernet, se mer detaljer i turberetningen Solo i Steigen. Hjelmøy ligger helt åpent og solfylt til, og utsikten fra haugene rundt stranda er nydelig mot nord, øst og sør.

Landingsforhold
Førsteklasses paradis-landing i bukta rett styrbord etter passering innseilingsfyret. Bedre går det knapt an å få det. Også et mindre alternativ litt lenger nord, men det matcher ikke hovedstranda.

Overnatting/telting
Perfekte teltplasser på sletta. Mer er det ikke å si om den saken.

Vann
Ta med deg alt du trenger av vann. Ingen ting å finne på øya.

Brendsel
Typisk primus-plass, lite rekved som kommer inn på stranda. Men tar du den korte turen over til fjæra på sørsida kan du finne et par bålpinner... eller flere.

Turmuligheter
En tur øya rundt er et must. Den er ikke stor, men variert. Og utsikten? Fantastisk...

Navnet
Det er usikkert hva opphavet til navnet Bliksvær er. Det kan være en avledning av mannsnavnet Birger, men også av norrønt 'borg, inngjerding', i denne sammenhengen brukt om en borglignende fjellknaus.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung