piltilbake

Helløya (Støttvær)

Beliggenhet
Helløya ligger sør i Støttvær, et stykke sørvest for Kunna, ved Støttafjorden.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Sørøststranda på Helløya ligger rett inn for Lille Lomøy, og er godt beskyttet for vestaværet. Øya er lav og frodig, og har flere sandidyller, men denne er den vakreste - etter min smak. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif)

Adkomst
Hit ut kommer du på kjøl. Enten i kajakk eller seilbåt, på veg nord- eller sørover gjennom øyrikene - eller med hurtigbåt til Støtt, og båtskyss videre derfra.

Utsikt/sol/klima
Helløya ligger åpent og solfylt til. Et skikkelig sydenparadis på en varm sommerdag. Her har du sol så og si døgnet rundt.

Landingsforhold
Perfekte sandlandinger flere plasser i området. Men sørøststranda er best, sjøl om den er litt langgrunn hvis du treffer på maxfjære.

Ankrings- og kaiforhold
Sandbunn og flott dagankringsplass ytterst i bukta inn mot stranda. Men det er ganske grunt sjøl langt ute, så du får et stykke å ro hvis du kommer med lettbåt. Skal du overnatte, er ankringsplassen på sørvestsida av Helløya langt å foretrekke. Der ligger du helt beskyttet, og har bare en kort rotur i land på nærmeste nes.

Overnatting/telting
Eksemplariske teltplasser rett i bakkant av stranda. Men det er ganske mye vånn på øya, så underlaget kan være litt ujevnt, og "madrassen" levvanes i løpet av natta. Tidligere besøk på denne stranda har vært fredelige, mens en overnatting i en av sørvestbuktene ble ganske underholdende. For dem som ikke lider av de rette fobiene.

Vann
Hvis må du ha med alt av vann. Ikke noe å finne, med mindre du tar turen opp til Støtt.

Brendsel
Lite rekved å finne. Baser deg på primus only.

Vernebestemmelser
Helløya inngår i Støttværet naturreservat, Meløy kommune. I tiden fra og med 15. april til og med 31. juli er det forbud mot camping, teltslaging og ferdsel på land i fredningsområdet, med unntak av Helløya og Hundholmen. Se hele forskriften her.

Turmuligheter
En tur på kjøl Støttvær rundt er et must. En fottur også, men husk vernereglene hvis du beveger deg over på noen av de andre øyene i været.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung