piltilbake

Krokholmen (Salmon Islands)

Beliggenhet
Krokholmen ligger bare et par bøttefløtt rett øst for tettstedet på Sørarnøya, i Gildeskål kommune.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Kroholmen opplevelses-senter er etablert i tradisjonelle, maritime omgivelser. Tidligere ble svabergene i området brukt til klippfisk-produksjon, og det ble også oppført en stor brygge for lufttørking av klippfisken. Dette tørkeriet var et av de første i sitt slag, og produksjonsutstyret som er samlet på Krygerbrygga viser en del av kysthistorien i Nord-Norge. Dessuten var den naturlige, beskytta havna et populært stoppested for båttrafikken sør- og nordover langs kysten.

Krokholmen er også kjent som Salmon Islands etter at gjestene - i årene rundt millenniumskiftet - kunne fiske laks direkte fra dammer som ble etablert mellom holmene. (Se også turberetningen Sommerstreif 2006)

Adkomst
krokholmen Hit ut kommer du enten per egen kjøl, ferge eller hurtigbåt til Sørarnøya og båtskyss over det smale sundet.

Utsikt/sol/klima
Krokholmen ligger åpent og solfylt til. Et skikkelig lunt sydenparadis på en varm sommerdag.

Landingsforhold
I hele området rundt gjestebrygga finner du alle varianter av landinger. Fra nydelig sand til stein/tang. Hele havnebassenget er veldig godt beskyttet.

Kaiforhold/strøm/vann
krokhholmen Førsteklasses gjestebrygge rett ned for Krygerbrygga. /Ny i 2006) Strøm, vann og alt du trenger - inklusive tilgang til bord, griller - dusj og toilett. Men førsteklasses fasiliteter (2006) koster: Dagbesøk m/strøm 50/75, overnatting m/strøm 100/125, dusj 35, gruppe badstu 300, gruppe badestamp 2500. Dette henger kanskje sammen med prisen på plassen...

Overnatting/telting
Ingen problemer med å finne teltplasser på en av holmene i området. Men har du først havna her, er det jo et poeng å kunne sitte og nyte en pils på bryggekanten... Spør deg for, og finn deg en tomt i gåavstand.

Vann
Hvis du tar med vannkanna på kaia får du fylt opp det du trenger.

Brendsel
Lite rekved å finne. Baser deg på primus only.

Turmuligheter
Et kajakkstreif mellom holmer og skjær et et must hvis du har muligheten. Men du kan også gå en skikkelig runde på holmene, som delvis er bundet sammen av hengebruer. Et lite ferieparadis i nord! Dessverre har jeg ennå ikke opplevd Krokholmen i penvær. Da jeg besøkte plassen var det surt regnvær, og stengt. Men det kommer tider.... smil

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung