piltilbake

Landego(de) fyr og Nesjan (Landegode)

Beliggenhet
Landego(de) fyr ligger helt nord på Landegode - ute i havet vest av Bodø.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Fyr ligger på Eggløysa, den største av holmene i klynga rett nord for nordspissen av Landegode. Reist i 1901 og tatt i bruk 1902 for å trygge innseilingen til Bodø fra Lofoten.

Etter at det ble automatisert og avfolket i 1993, ble også dette fyret leid ut til reiselivsbransjen. Skagen hotell har overtatt driften og bygget Landego fyr om til kurs- og konferansesenter. Fjøsen fungerer som kurs- og selskapslokale, fyrmesterbolig og assistentbolig brukes til overnatting og to naust velværeavdeling og bar. kart (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif)

Adkomst
Hvis du ikke skal padle eller seile hit ut, er enkleste kajakk-adkomst med hurtigbåt fra Bodø og noen kilometer padling på øst- eller vestsida av Landegode. Alternativt skyssbåt rett til fyret. Kontakt i så fall Skagen hotell.

Utsikt/sol/klima
Landego fyr ligger åpent til. Solfylt og vakkert på en varm sommerdag, men et sponhelvete når nordvesten slår inn og setter hele området i kok. Stranda på Nesjan ligger bedre beskyttet, men kan miste kveldssola - litt kart avhengig av når på året du kommer. Men hvis du tar med deg fjærepilsen og beveger deg et stykke opp i landsskapet, er utsikten fantastisk! Både på Eggløysa og Nesjan.

Landingsforhold
Førsteklasses sandlanding på Nesjan. Men vær obs på nordøsten, den slår rett inn her. På Landego fyr må du krongle en god del mer, siden fjellet stort sett går rett i havet. En utfordring for ballansen.

Ankringssforhold/kai
Flott sandbunn i bukta på sørsida av Eggløysa. Men pass kabelen! Førsteklasses flytebrygge, men sjekk med folkan på fyret før du legger opp til noe mer enn en kort kaffestopp. kart Skyssbåten kommer og går ofte, og det er ikke store kaiplassen å ta av...

Overnatting/telting
Flotte teltplasser på sletta rett bak stranda på Nesjan. På sjølve fyret er det dårligere stilt, så baser deg primært på en kaffestopp - med overnatting inne på Landegode.

Vann
Ta med det du trenger av vann. Det er dårlig med bekker nord på sjølve Landegode, og ikke nødvendigvis folk på fyret når du passerer.

Brendsel
Typisk primus-plass, lite rekved som kommer inn her. Og på fyret vaskes det meste bort med vinterstormene.

Turmuligheter
Nordsia av Landegode har masse å by på, og en rundtur både på kjøl og beina er et must. Er du heldig med været, er det flott å kruse mellom holmer og skjær.

Navnet
I følge Salten Slektshistorielag: "Landego eller Landegode - Landit goda, det gode land. Man mener at øyas opprinnelige navn er gått i glemmeboken fordi overtroiske sjøfarende ikke måtte bruke det. Landego skulle da være et såkalt tabu-navn. På slik måte finner man det brukt andre steder på kysten. Men hvorfor skulle ikke øyas navn virkelig være Landit goda? Det er da i høy grad et godt land å komme i le bak når Vestfjorden er på sitt sinteste."

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung