piltilbake

Nonskardvågen (Bliksvær)

Beliggenhet
Innløpet til Nonskardvågen ligger på østsida av Bliksvær, et par bøttefløtt sør for bebyggelsen.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung På full flo er det akkurat nok vann til at du kan gli innover i Nonskardvågen-labyrinten med kajakk. En maritim variant av utforskningen av "Kongos indre". Periodevis er det så grunt at du må ut av båten og vasse deg over. Og skal du krysse hele øya (som her helt mulig hvis kajakken din ikke er for tung - eller lasta!) må du bære et stykke fra den siste armen og over til Breidosen - før du fortsetter labyrinten ut i Vestervågen eller nordover til Kobbvågen. Mer optimalt kajakk-eventyr får du neppe! Spennende og variert. (Se også turberetningen Sommerstreif 2006.)

Adkomst
Du sklir bare et lite stykke sørover sundet etter at du har runda ut av havneområdet - og tar inn til høyre ved en tydelig sandstrand. Sjekk kartet nøye før du begynner å denne turen.

Utsikt/sol/klima
Nonskardvågen er varm og lun - og solfylt på en varm sommerdag. En uvanlig yttersia-opplevelse.

Landingsforhold
Gode sand/leire/tanglandinger i hele labyrinten. Men beregn floa godt! Det feller ekstremt fort tørt her inne, og står du først fast, er det noen timer til du kan rikke farkosten igjen...

Overnatting/telting
Skal du overnatte, velg en av de to ytterste strendene/gresslettene (se bildene) De er lettest tilgjengelige og enklest å komme seg på/av - uansett flo/fjære.

Vann
Fyll opp når du passerer kaia. Det er ingen ting å finne her inne.

Brendsel
Primus-plass only..

Vernebestemmelser
Bliksvær er naturreservat med dyrelivsfredning, og i tiden fra og med 15. april til og med 31. juli er det forbud mot camping, teltslaging og ferdsel på land i Kjervær, Tørrisøya, Gjesøya (yt. og in.), Stangerøya, Skjoldsholmen, Einarsholmen, Grønholmen, Sjursholmen og Terra og ilandstigning fra Vestervågen. I følge vernekartet omfatter forbudet også hele Nonskardvågen, så dette er plassen for tidlige vårturer - eller varme, lune eventyr i august. Se hele forskriften her.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung