piltilbake

Prestøya (Helligvær)

Beliggenhet
Prestøya ligger sørøst i Helligvær, i et område med mange sandidyller.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Prestøya er delt i to av en sydenstrand du når både fra vest- og østsida. Den sørlige delen hadde tidligere fastboende, men etter magre tider og mye vær midt på 1900-tallet som blant anna desimerte bebyggelsen står det i dag kun feriehus tilbake.

Men øya er en idyll med nydelige sandstrender, blomsterenger og frodig gress. (Se også turberetningen Sommerstreif 2006.)

Adkomst
Skal du hit, er du avhengig av egen båt eller skyss.

Utsikt/sol/klima
Prestøya ligger åpent og luftig til. En paradis på en varm sommerdag, men høvelig fræskt når vinterstormene slår inn.

Landingsforhold
Perfekt sandlanding - kort og godt.

Overnatting/telting
Flotte teltplasser over hele øya. Men sjekk om det er folk hjemme før du slår deg til på den sørlige delen, i nærheten av huset. Området ved det gamle naust-/kaianlegget sørvest for sandstranda egner seg bra for teltovernatting, og her burde du ikke komme i konflikt med feriefolket.

Alternativt kan du padle over til Inner Kvannøya og slå deg til der for natta - etter å ha nytt den lekre dobbeltstranda på Prestøya på dagtid.

Vann
Fyll opp alt du har mens du er i nærheten av kaia/butikken på Sørvær. Her finner du ingenting. Hvis det ikke er folk i huset som kan forbarme seg over deg...

Brendsel
Typisk primus-plass, ingen rekved å finne inne i Helligvær. Og tørrvirke eksisterer ikke.

Fugleliv
Prestøya er ikke underlagt noen vernerestriksjoner, men grunneierne ber besøkende ta hensyn til fulglelivet på nordøstsia av øya: (Markert på kartet)

Nordsida er er et viktig område for de fleste hekkende fugler i Prestøy. Her kan det ikke sjelden hekke mellom 50 og 100 par rødnebbterner, og det er også et viktig område for måsene - også underarten av sildemåsen som er kritisk truet. I tillegg er det flere vadefuglarter som bruker dette området til hekking. I perioden april-august er det viktig at besøkende til øya ikke uroer hekkende fugler der!

Turmuligheter
Helligvær er et eldorado - og et definitivt must - for dem på smal kjøl. Ubegrenset å ta av, og masse trange, grunne passasjer som egner seg perfekt til kajakk. Spesielt her, i sørøsthjørnet av været.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung