piltilbake

Sandeidet (Landegode)

Beliggenhet
Sandeidet ligger på østsida av Landegode - ute i havet vest av Bodø.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Sandeidet er - som navnet tilsier - et sandeldorado på et nes rett på innsida av fyrøya Bjørnøya. Begge sider av eidet har flotte strender, men er kanskje i overkant "urbaniserte" for de kresne og folkeskye. Men velger du den peneste stranda - på nordsida - og trekker deg så langt unna hytta på eidet som du kommer, kan du være forholdvis uforstyrra. Men unntak av sauene sommerstid. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif)

Adkomst
Hvis du ikke skal padle eller seile hit, er enkleste adkomst med hurtigbåt fra Bodø. Det går vei helt fram, så dette er et flott sykkelmål for dem som ikke har tilgang til noe på kjøl..

Utsikt/sol/klima
Strendene på Sandeidet ligger øst- eller nordvendte, men landskapet vestover er ganske åpent, så solgangen er bra sommmerstid. Det blir imidlertid dårligere med kveldssol. Men strendene er godt skjermete, og et paradis på en varm sommerdag.

Landingsforhold
Førsteklasses sandlandinger på begge sider av eidet. Men langgrunt! Spesielt på østsida, der det meste av bebyggelsen er konsentrert. Dessuten er teisten høyst angrepsvillig.... Ta med åra som "våpen" hvis du skal inspiserer i hekketida. Førstevalget er imidlertid stranda på nordsida, som både er intimere, brattere og grønnere.

Ankringsforhold
Flott sandbunn i det grunne bassenget mellom skjærene på sørøstsida av Sandeidet. Men her må du finnavigere, det er veldig grunt! På nordvestsida, i Aspvika finner du også god ankringsplass.

Overnatting/telting
Flotte teltplasser - spesielt på sletta rett bak stranda på nordsida. Men trekk deg så langt nord som du kan, så unngår du kanskje nærkontakt med hyttefolket og sauene. Og får samtidig litt ly for midnattsola under trærne.

Vann
Ta med det du trenger av vann. Det er ikke langt til nærmeste hytte, men det går neppe an å gamble på brønnvann, i fall det ikke er noen hjemme.

Brendsel
Typisk primus-plass, lite eller ingen rekved som kommer inn her.

Turmuligheter
En fottur i området er absolutt et must. Og en tur ut til Bjørnøya hvis du disponerer båt.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung